2024. október 5., szombat

Látszódik

SZÓFIGYELŐ

Szemtanúi lehetünk annak, hogyan veszi át egy ige egy másiknak a szerepét, és válik közkeletűvé. Ez az ige a látszódik, és a hagyományos látszik igének a rovására terjeszkedik: Semmi más változás nem látszódik az eredménylistán. – Mint ahogy a képen látszódik, nem túl széles az úttest. – Stabilizálódni látszódik az euró. – Az eladó lakásban a szobák külön nyílnak, mint ahogy a fenti tervrajzon is látszódik. – Hasi ultrahangon látszódik az epe- és vesehomok? – A minisztérium által benyújtásra került törvényjavaslatban látszódik az alapvető problémák kiküszöbölése. – Jól látszódik, ha még csak ajánlatunk van, de szerződésünk még nincsen. – A letöltött adatmennyiség a forgalom lekérdezésnél nem látszódik. – Remélem, látszódik az aláírás.

A világhálón a látszódik használatának a gyakorisága nemhogy megközelíti a látszik használatának a gyakoriságát, de valamivel meg is haladja. A különbség abban van, hogy a látszik inkább a kötöttebb és választékosabb szövegekben fordul elő, a látszódik pedig jobbára a kötetlenebb és kevésbé választékos szövegekre jellemző. Vajon miért bukkant fel a látszódik, és vált kedveltté? Ennek feltehetően az lehetett az oka, hogy a beszélők nem érezték eléggé pontosnak a látszik igét, illetve szükségesnek tartották, hogy nyomatékosabban utaljanak arra, hogy dologról van szó, nem pedig személyről.

Voltaképpen nem egyedülálló az efféle jelenség, hasonló párok korábban is kialakultak. Az érződik többé-kevésbé átvette az érzik ige szerepét. Azt, hogy ’szag, íz érzékkel felfogható, érezhető’ ma már inkább az érződik igével fejezzük ki. Az „egyéni tulajdonság, megtörtént dolog, körülmény nyoma érezhető’ jelentést is jobbára az érződik ige hordozza. A törik és a törődik meglehetősen elkülönült egymástól, a törik elsősorban azt jelenti, hogy ’tárgy nyomás, ütés, ütődés következtében két vagy több részre esik, válik’, míg a törődik főleg ’segítően foglalkozik vele, gondja van rá’ értelemben szerepel. A játszódik nem vetélytársa a játszik igének a köznyelvben, a játszik szerteágazó jelentésszerkezetében szereplő jelentéseknek csupán egyikét fejezi ki, mégpedig azt, hogy ’színdarab, regény, illetve ennek meséje valamely helyen vagy időben történik’. A vágyik elsősorban ’sóvárogva kíván valamit, valakit’ jelentésben él, a vágyódik pedig a vágyakozik szinonimája, és korlátozottan alkalmas a vágyik helyettesítésére.