2024. július 17., szerda

A Bosch + Bosch csoporttól a ruhatervezésig

A szabadkai Városi Múzeumban november elejéig tekinthető meg Izrael Edit divattervező posztumusz retrospektív kiállítása

A szabadkai Bosch + Bosch csoport egyik alapítója volt, a ruhatervezés mellett pasztellkrétával készített képeket, textilfestészettel is foglalkozott, továbbá üveg-, porcelán- és kerámiatárgyakat festett egyéni technikával.

– A jelmez-, kosztüm-, illetve a ruhatervezés az iparművészet egyik ága, s mint ilyen a képzőművészethez tartozik, hiszen mind gyakrabban vagyunk tanúi annak, hogy a korszerű iparművészet és a képzőművészet határa összemosódik. Korábban kevés esetben került sor arra, hogy múzeumban, képtárban öltözködéssel, divattal kapcsolatos kiállítás nyíljon, ha igen, az inkább népviselet, régi korok divatja volt (XIX. század, XX. század első fele). E kiállításunk különlegessége, hogy eredeti tervek alapján lehet végigkísérni egy divattervező munkásságát – hallottuk Ninkov Kovacsev Olga művészettörténésztől, a szabadkai Városi Múzeum munkatársától.

A rendelkezésünkre bocsátott életrajzból egy tehetséges alkotó ember gazdag pályájába kapunk betekintést.

Izrael Basch Edit Szabadkán született 1951. április 21-én, s szülővárosában halt meg 2011. október 13-án. Az 1980-as, 1990-es évek egyik legsikeresebb jugoszláv divattervezője volt. A szabadkai gimnázium természettudományi tagozatán érettségizett (1966–1970). Az Ifjúsági Tribün képzőművészeti csoportjának tagja és kiállítója, így a szabadkai Bosch + Bosch csoport egyik alapítója volt (1969). Az újvidéki Tanárképző Főiskola képzőművészeti szakán végzett (1971–1974). A szabadkai Željezničar Készruhagyár (1975–1981), a Vranjei Pamutüzem divattervezőjeként dolgozott. A Vranjei Pamutüzemből jött létre Izrael Edit közreműködésével a Yumco Gyár, amelynek a tervezője volt (1986-ig). Miután visszatért Szabadkára, butikot nyitott a szabadkai Népszínház előcsarnokában. Ezzel párhuzamosan a Zeneiskolában tanított képzőművészetet. Több vajdasági (pl. a nagybecskereki Sloga, a topolyai Elegant) és szerbiai vállalat, majd a Maya Gyár gyermekkonfekció-tervezőjeként tevékenykedett (1992–1996). A belgrádi Vibek Vállalatnak is tervezett. Felnőtt- és gyermekruhákat, sportruházatot tervezett.

Kollekcióit számos hazai és külföldi kiállításon is díjazták. Több divatbemutatója is volt (Szabadkai Népszínház, 1986; szabadkai zsinagóga, 1986; Hyatt Szálloda, Belgrád, 1994). Az 1990-es évektől a ruhatervezés mellett pasztellkrétával készített képeket. Textilfestészettel is foglalkozott, továbbá üveg-, porcelán- és kerámiatárgyakat festett egyéni technikával (1998-tól). Egyszerű és különleges formájú üvegeket arannyal vont be, majd figurális és florális motívumokkal díszítette őket.

(A reprodukciókat Molnár Edvárd készítette)

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának David Harrower: Kés a tyúkban című előadásához tervezett 2004-ben jelmezeket. Önálló kiállításokkal 1998-tól szerepelt Szabadkán, Szegeden és Magyarkanizsán, többnyire bátyjával, Basch István fotográfussal és formatervezővel.

Díjai: a lipcsei nemzetközi divatkiállítás 1. díja (Lipcse, 1983); Arany Páva díj, Arany Őzgida díj (gyermekkollekcióért, Belgrád, 1992); Arany Páva díj, Arany Őzsuta díj; Ezüst Őzsuta díj (Belgrád, 1993); Ezüst Őzgida díj (gyermekkollekcióért, Belgrád, 1995); Arany Őzsuta díj (sportkollekcióért, nemzetközi divatkiállítás, Belgrád, 1996).