2024. július 17., szerda

Séta a zsinagógában Klein professzorral

Előadása napján jelent meg A szabadkai zsinagóga című könyve

Dr. Klein Rudolf egyetemi tanár Zsinagógák Magyarországon 1782–1918 című könyvét Washington, New York, Budapest, Belgrád és más városok után a minap Szabadkán is bemutatták.

A Klein professzoréhoz hasonlóan átfogó mű még nem született e témában. 500 zsinagógára vonatkozóan gyűjtött össze anyagot, ebből 50-et választott ki, amelyeket részletesen feldolgozott. Elveti a hagyományos stílustörténeti megközelítést. Egy nyolc kritériumot felölelő mátrix segítségével – alaprajz, szerkezet és építőanyagok, belső és külső díszítés, méret, tömegképzés, valamint a közvetlen környezettel, illetve a városkép egészével folytatott építészeti dialógus – dolgozza fel a zsinagógák fejlődéstörténetét és tipológiáját. A terepmunkába helybeli, izraeli és egyesült államokbeli hallgatókat is bevont. Két rendhagyó fejezete is van a könyvnek: egyik a szabadkai zsinagógáról, a másik pedig a budapesti zsidó negyedről. Előadását követően Negyela László Márk beszélgetett Klein professzorral. A könyvbemutató közönsége a zsidó hitközség épületéből átsétált a zsinagógába, ahol dr. Klein építészeti szempontból mutatta be a zsinagógát, emellett a vallási életről, szokásokról is sok mindent megtudhattunk.

Épp a könyvbemutató délutánján hagyta el a nyomdát Klein professzor tizenkettedik könyve, amelynek címe A szabadkai zsinagóga, alcíme pedig A zsidó közösség, építés, a város és kultúrtörténeti jelentőség. Ezt a kiadványt a szabadkai Zsidó Hitközség jelentette meg. Mint Klein Rudolf elmondta: a szabadkai zsinagóga stílustörténeti ritkaság, az egyetlen igazi magyaros szecessziós zsinagóga.