2024. szeptember 2., hétfő

Erről álmodtunk...

A negyedik kántorkoncert, ezúttal a szabadkai Zsinagógában

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség az idén is megszervezte a nagyszámú közönséget vonzó és igencsak népszerű kántorkoncertet. Az elmúlt három évben ennek helyszíne a szabadkai városháza volt, az idén azonban a gyönyörűen felújított Zsinagóga. A rendezvény iránt ezúttal is óriási volt az érdeklődés, telt hát előtt zajlott, a nézők a balkonon és pótszékeken is ültek. Az egybegyűlteket Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke köszöntötte:

– Erről álmodtunk. Ez egy különleges és fontos est a számunkra. A felújított Zsinagógában először kerül sor ilyen nagyszabású koncertre. Volt időszak, amikor kételkedtünk abban, hogy a Zsinagógában valaha is tarthatunk majd rendezvényeket. Negyven év hanyatlás után a Zsinagóga most gyönyörűen tündököl. Régi álmunk megvalósulása ez, és egy új korszak kezdete is – hallottuk Szabados Róberttől, aki az újságírókhoz fordulva azt is kifejtette, hogy óriási érdeklődés övezte a koncertet.

– Számomra óriási élmény, hogy a megközelítőleg ezer helyfoglaló ingyenes jegy egy-két napon belül elkelt, amint meghirdettük a rendezvényt. Ez azt jeleni, hogy nagy igény mutatkozik az ilyenfajta kulturális eseményekre. Az elkövetkező időszakban a városi önkormányzattal és a Magyar Nemzeti Tanáccsal arról szeretnénk tárgyalni, hogy a Zsinagóga csak a legszínvonalasabb kulturális eseményeknek adjon helyszínt, amelyek akár Budapestről, Belgrádból vagy Újvidékről és Szegedről is vonzanák a közönséget – tudtuk meg Szabados Róberttől.

A koncert előtt dr. Babity János főkonzul fordult az egybegyűltekhez:

– Nehéz szavakba foglalni az érzéseket, amikor a felújított Zsinagógában körbetekintünk. Restaurálása rendkívül fontos a közösség számára, hiszen Szabadka és Észak-Bácska hírnevét messzire elviszi, Magyarországon túlra is. A fellépők is azt hirdetik, ami a vajdaságiak legnagyobb erénye, ez pedig a nemzetek sokszínűsége és a békés együttélés. Az első három kántorkoncert a szabadkai városházán osztatlan sikert aratott, ott megközelítőleg 300 nézőt fogadhattunk, most pedig a Zsinagógában nagyjából ezret – mondta Babity János.

A kántorkoncert ezúttal az Aki életet adtál nekünk… címet kapta, és egyebek közt a zsidósághoz köthető világslágereket is tartalmazott, például a Love Story és az Óz, a csodák csodája című filmek betétdalát, de Kálmán Imre és Fényes Szabolcs szerzeményeit is hallhattuk. A fellépők Budai Miklós, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely és Zucker Immánuel voltak, őket pedig ezúttal is Neumark Zoltán kísérte zongorán. A repertoáron több olyan dal is szerepelt, amelyet a felújított Zsinagóga tiszteletére adtak elő.