2024. szeptember 1., vasárnap

Klasszikus zene a Zsinagógában

Hangversennyel kezdődött Szabadkán az ötödik Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Szerdán este a szabadkai Zsinagógában, A klasszikus zene gyöngyszemei című hangversennyel elkezdődött az ötödik Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál. A rendezvénysorozat 2015-ben azzal a céllal jött létre, hogy a szélesebb közönségréteg is megismerhesse a zsidó kultúrát, örökséget és művészetet. Az egybegyűlteket dr. Steinfeld Josua, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte:

A szabadkai Zsinagóga 1902-ben épült fel, de a történelmi események gyors váltakozása miatt nem lehetett benne sokáig gyönyörködni. Szomorú és fájdalmas időszak következett, amikor is az épület szép lassan, a szemünk láttára ment tönkre. Azután – bibliai kifejezéssel élve – csoda történt, így most egy pompás, gyönyörű épületben lehetünk, amelyben kultúrmissziót hajthatunk végre és amely nagyszámú turistát is vonz. A zsidó nép nagy múltra tekint vissza, az identitását viszont épp a kultúrájának és a hagyományának köszönhetően őrizte meg, amely beleszövődött a kortárs kultúrába – hallottuk dr. Steinfeld Josuától.

A hangversenyen egyebek közt J. Williams Schindler listája, valamint Bellini, Bach és Haydn művei csendültek fel. A koncertmester Miloš Nikolić hegedűművész volt, fellépett továbbá Ivana Pavlović hárfán és Jelena Trebaticki fuvolán, valamint a Vladimir Ćuković, Marta Dragaš, Stanislav Brkanić és Milica Svirac alkotta vonóskvartett.

Az idei fesztivált is gazdag műsor jellemzi. Szombaton 19.30-kor, a szabadkai Zsinagógában a pozsonyi Preßburger Klezmer Bandad koncertet. Vasárnap 18 órakor, a Szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében Bane Popović a zsidó humornak szentelt szerb nyelvű estjére kerül sor. Hétfőn Minden, amit a judaizmusról nem tudtál címmel foglalkozások zajlanak majd szabadkai általános- és középiskolások számára. Kedden 19 órakor, a szabadkai Zsinagógában, a nagyszabású, ötödik kántorkoncertre várják az érdeklődőket. Szerdán 11 órakor, a Szabadkai Városi Múzeumban Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója tart előadást A zsidó kulturális örökség bemutatása és értelmezése címmel, ugyanitt 18 órakor pedig megnyílik Lea Vidaković Memento című multimediális kiállítása, amelyet a művésznő az auschwitzi haláltábort túlélő nagymamájának emlékezetei alapján hozott létre. A fesztivál csütörtökön zárul, a Kosztolányi Dezső Színházban, a 19.30-kor bemutatásra kerülő Adresat nepoznat című szerb nyelvű előadással.