2024. július 17., szerda

Ünnepel az Olimpia

75 éves a gunarasi futballklub - LABDARÚGÁS
A gunarasi Olimpia csapata

Gunaras 1935 óta büszkélkedhet saját futballcsapattal. A téglagyár akkori tulajdonosa sportkedvelő ember volt, és ő alapította meg a klubot. Hosszú pályafutása alatt sok viszontagságon esett át a csapat, de most, úgy látszik, magára talált. A topolyai községi ligában játszanak, és a bajnokság őszi szezonját a harmadik helyen zárták. Tavaszra szeretnének elsők lenni, és nem titkolt álmuk a szabadkai ligába való bejutás, tudtuk meg Orcsik Istvántól, az Olimpia FK elnökétől, aki három éve áll a klub élén. Orcsikot a klubról kérdeztük:

– Idén 75 éves az Olimpia. Ennek alkalmából falunapkor szerettünk volna egy ünnepi mérkőzést játszani, de ez nem jött össze, ezért a bajnokság első hazai mérkőzése volt a jubileumi. Ezt egy találkozó követte, amelyen az Olimpia mostani és egykori játékosai vettek részt.

Milyen célokkal vágott neki az együttes az idénynek?

– Úgy érzem, hogy jó úton haladunk. Minőséges játékosállományunk van és kiváló edzőnk. Vannak nehézségeink, de ki tudunk lábalni belőlük. Idén dobogós helyezést tűztünk ki célul, és ezt a harmadik hellyel meg is valósítottuk. Tavaszra szeretnénk még jobban szerepelni, s az első helyre pályázunk. Én úgy látom, hogy erre reális esélyeink vannak. Az őszi szezonban az első helyezett zentagunarasi Slavija csak három ponttal előzött meg bennünket.

Kik alkotják a csapat gerincét?

– Mindenekelőtt megemlíteném Knezić Draškót, a csapat edzőjét. Velem együtt három éve érkezett a csapathoz, és irányítása alatt a játékosok most jutottak el oda, hogy eredményeket is produkálnak. Idén a harmadik helyezéssel igazolta magát. A játékosok közül megemlíteném Miljan Markovićot, aki Vidić generációja, de neki nem sikerült hozzá hasonló karriert befutni. Jelenleg a Dózsa György Általános Iskola tornatanára és a csapatot segíti. A Slavijából érkezett hozzánk Apró Árpád, aki egy gólerős játékos, idén is ő talált legtöbbször a hálóba. Nem utolsósorban szólnom kell Cseh Dejan kapusunkról is, aki a njegoševói Proletertől igazolt át. Azt hiszem, hogy egy ilyen minőséges játékosokkal rendelkező csapat képes lesz megszerezni az első helyet.

A két szezon között piheni fog a csapat?

– Nem, ugyanis nemsokára megkezdjük a felkészülést a hagyományos topolyai kispályás labdarúgótornára. Ez decemberben lesz a Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében, és mondhatni, hogy az Olimpia állandó résztvevője. Ezt követően februárban mi rendezünk egy szintén hagyományosnak mondható gunarasi kispályás tornát. Erről kevesen tudnak, de a jövő évi lesz a huszonötödik.

Sok kis csapat anyagi nehézségekkel küszködik. Ki támogatja az Olimpiát?

– Az Olimpia kedvezményezettje Topolya község költségvetésének, igaz, innen nagyon szerény eszközöket kapunk, de minden dinár számít. Nagyon nagy segítséget kapunk a gunarasi helyi közösségtől, amely költségvetése a községéhez hasonlóan rendelkezik sportra szánt kerettel. Hála Istennek, Gunarason egyre több olyan ember van, akinek fontos a foci, és támogatják a klubot. Emellett racionális gazdálkodásra törekszünk, és elmondhatom, hogy ebben az ünnepi hangulatú évben jutott a pályarendezésre, a bírókra, az utaztatásra, a működésre és az ünneplésre is.