2024. október 6., vasárnap

Szervezésből elégtelen

A bemelegítőteremben 15 fok, a női negyeddöntők alatt áramszünet - ASZTALITENISZ – EURÓPA TOP 12
Téglás Péter, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya kabátban és kesztyűben ütögetett a bemelegítőteremben

Huszonöt éves asztalitenisz-pályafutásom alatt sok mindent megéltem: játszottam már kocsmában, olyan helyiségben, amely mellett fogadóiroda volt, betonon, szőnyegen, ablak nélküli teremben (40 fok), s olyan helyen is, ahol a hőmérő higanyszála nem érte el a 10 fokot. Legutóbb az apatini sportcsarnok folyosóján álltam asztalhoz, mivel a nagyteremben kosárlabda-mérkőzés volt. Az olvasó legyinthetne, hogy nincs ebben semmi különös, hiszen ez Szerbia, ahol az asztalitenisszel igencsak mostohán bánnak. És valahol igaz is, ám az, hogy Európa második legrangosabb versenyén, a Top 12-n a női negyeddöntős találkozók alatt elmegy az áram, s az, hogy a bemelegítőterem 5 percre van a verseny helyszínétől, és nem mellékesen a beütőteremben 15 fok van, jelzi, hogy a legmagasabb szinteken is óriási problémák vannak.

Ennek ellenére a játékosok nem tiltakoztak, hanem játszottak a Lyon melletti Villeurbanne-ban, ahol szombaton és vasárnap rendezték meg a 70000 euró összdíjazású Európa Top 12 versenyt, amelyet a férfiaknál a német Dimitrij Ovtcharov, a nőknél pedig a szintén német színekben versenyző Wu Jiaduo nyert meg. Ovtcharov korábban négyszer vett részt a tornán, valamennyiszer az 5–8. helyen fejezte be a versenyt, s ötödik nekifutásra sikerült felállnia a dobogó legmagasabb fokára. A nőknél Wu hetedszer harcolta ki a jogot a részvételre, és kétszer is a harmadik helyet szerezte meg (2008-ban és 2009-ben).
A magyarországi Póta Georginának a negyeddöntő jelentette a végállomást. A világranglistán 38., már biztos olimpiai induló játékos – a torna egyetlen magyar résztvevője – a nemzetközi szövetség rangsorában 45., luxemburgi Ni Hszia Liannal csapott össze a már biztos érmet jelentő legjobb négy közé kerülésért. Az első két szettet Póta nyerte, riválisa azonban a folytatásban ellenállhatatlan volt, végül hatjátszmás győzelmet aratott. Póta korábban, a csoportszakaszban nagy küzdelemben kikapott a 2010-ben Európa-bajnok fehérorosz Viktorija Pavlovicstól, majd öt szettben megverte a kínai származású, francia színeket képviselő Li Xuét. A Berlinben légióskodó magyar 2005 és 2008 után harmadszor vehetett részt a Top 12-n. Eddig a 9–12. helyen végzett, azaz ezúttal pályafutása legjobb eredményével távozik.
Eredmények, férfiak, A csoport: Ovtcharov (német)–Schlager (osztrák) 4:0, Tokić (szlovén)–Ovtcharov 1:4, Tokić–Schlager 4:1. A csoport végeredménye: 1. Ovtcharov, 2. Tokić, 3. Schlager.
B csoport: Steger (német)–Csen Weixing (ausztriai) 0:4, Steger–Szkacskov (orosz) 1:4, Szkacskov–Csen 0:4. A csoport végeredménye: 1. Csen, 2. Szkacskov, 3. Steger.
C csoport: Mattenet (francia)–Gárdos (ausztriai) 4:3, Mattenet–Szmirnov (orosz) 0:4, Gárdos–Szmirnov 1:4. A csoport végeredménye: 1. Szmirnov, 2. Mattenet, 3. Gárdos.
D csoport: Szamszonov (fehérorosz)–Freitas (portugál) 4:2, Szamszonov–Crisan (romániai) 4:1, Crisan–Freitas 4:0. A csoport végeredménye: 1. Szamszonov, 2. Crisan, 3. Freitas.
A negyeddöntőben: Ovtcharov–Crisan 4:1, Mattenet–Csen 2:4, Szmirnov–Szkacskov 2:4, Tokić–Szamszonov 1:4. Elődöntő: Ovtcharov–Csen 4:2, Szkacskov–Szamszonov 4:3. Döntő: Ovtcharov–Szkacskov 4:0.
Nők, A csoport: Wu (németországi)–Ni Hszia Lian (luxemburgi) 2:4, Wu–Shen (spanyolországi) 4:0, Shen–Ni Hszia Lian 3:4. A csoport végeredménye: 1. Ni, 2. Wu, 3. Shen.
B csoport: Li Qian (lengyelországi)–Dodean (román) 4:2, Li Qian–Li Jie (hollandiai) 3:4, Li Jie–Dodean 4:2. A csoport végeredménye: 1. Li Jie, 2. Li Qian, 3. Dodean.
C csoport: Viktorija Pavlovics (fehérorosz)–Li Xue (franciaországi) 4:0, Pavlovics–Póta 4:3 (10, –9, 7, –8, 9, –9, 9), Póta–Li Xue 4:1 (–7, 6, 5, 4, 10). A csoport végeredménye: 1. Pavlovics, 2. Póta, 3. Li Xue.
D csoport: Li Jiao (hollandiai)–Ivančan (német) 2:4, Li Jiao–Samara (román) 3:4, Samara–Ivančan 4:3. A csoport végeredménye: 1. Samara, 2. Ivančan, 3. Li Jiao.
A negyeddöntőben: Ni Hszia Lian–Póta 4:2, Ivančan–Li Jie 2:4, Pavlovics–Li Qian 4:1, Wu–Samara 4:3. Elődöntő: Ni–Li Jie 2:4, Pavlovics–Wu 2:4. Döntő: Li Jie–Wu Jiaduo 3:4.