2024. október 6., vasárnap

Boško Janković

A HÉTVÉGE SZTÁRJA
Boško Janković legutóbb a C. zvezda színeiben lőtt egy találkozón két gólt

Vasárnap délután a szerbiai tájékoztatási eszközök közölték: Boško Janković az olasz bajnokság 22. fordulójában egyedül legyőzte a Laziót. Még akkor is, ha finoman szólva erősnek találom az „egyedül” szót, biztos, a 28 éves Janković teljesítménye igencsak figyelemreméltó, hiszen a Genoa három góljából kettőt ő lőtt, az elsőnél pedig gólpasszt adott.

A belgrádi játékos, aki 1984. március 1-jén született, 2002 és 2006 között a fővárosi C. zvezdát erősítette, amely a 2003/2004-es idényben kölcsönadta az ubi Jedinstvónak. A belgrádi piros-fehér együttes színeiben 74 mérkőzésen 24-szer volt eredményes, s a 2005/2006-os szezon végén őt választották meg az idény legjobb játékosának. A góljai és a jó játéka felkeltette a spanyol Mallorca érdeklődését, amely hárommillió euróért a Valencia és a Barcelona előtt szerezte meg a játékost. Janković a La Ligában is jól teljesített, 9 góljával a csapat házi gólkirálya lett. A Chelsea játékosmegfigyelői az U21-es Európa-bajnoki döntőre csak miatta utaztak el a helyszínre, ám 2007 júniusának végén Janković nem Angliába, hanem Olaszországba, Palermóba költözött: az olasz klubbal ötéves szerződést kötött. Egy évvel később a Palermo kölcsönadta a Genoának, amely 2009 nyarán megvásárolta a játékost. Az első idényben nem lehetett rá panasz (15 mérkőzés, 4 gól, 1 gólpassz), utána azonban a sérülések miatt két idényben mindössze kilenc találkozón lépett pályára (háromszor volt kezdő). A klub azonban bízott benne, s úgy tűnik, ennek meg is lesz az eredménye, hiszen a jelenlegi idényben kilencszer lépett pályára kezdőként, öt gólt lőtt, és két gólpasszt adott.
– Hihetetlenül boldog vagyok a két gól miatt. Legutóbb a C. zvezda színeiben, a Voždovac ellen sikerült dupláznom egy mérkőzésen. A klubban mindenki boldog, de már a Catania elleni mérkőzésre készülünk. A legfontosabb, hogy a bajnokságban jól játszó és ötödik helyezett Lazio ellen sikerült nyernünk. Nagyon jó csapatunk van, saját közönségünk előtt kiválóan játszunk. Az új edző, Pasquale Marino jól végzi a dolgát, Alberto Gilardino szerződtetése pedig telitalálat volt – mondta Janković a találkozó után, aki megjegyezte, hogy az együttesnek jobban kell védekeznie, hiszen az utóbbi három hazai mérkőzését is 3:2-re nyerte meg, úgy, hogy a Napoli és a Lazio ellen is 3:0-ra vezetett. A szerb labdarúgó az Udinese elleni győzelemből egy góllal és egy gólpasszal vette ki a részét. Janković az elmúlt négy mérkőzésen négyszer volt eredményes, s még az is megtörténhet, hogy a jelenlegi, megbízott szerb szövetségi kapitány számít rá a soron következő világbajnoki selejtezők során. Erre minden esélye megvan, hiszen a legutóbbi két felkészülési mérkőzésen pályára lépett a válogatott mezében. A labdarúgó két évvel ezelőtt az Inter elleni találkozón megsérült, s a mágnesesrezonancia-vizsgálat után kiderült, hogy a bal térdében porcleválás történt, ami miatt ki kellett hagynia a 2010-es dél-afrikai világbajnokságot. Az Inter elleni meccs előtt Janković ínszalagok húzódása miatt hat hónapig nem lépett pályára.
– A párharcokba ma már félelem nélkül megyek bele. Azt nem mondhatom, hogy három hónappal ezelőtt nem volt bennem félsz, de azt hiszem, ez normális. Egy sérülés után is fél az ember, az én esetemben pedig egymás után két sérülés jött. A pályán az ember nem azzal foglalkozik, hogy megint megsérül-e. Természetesen voltak olyan helyzetek, amikor nem csúsztam be, pedig kellett volna. A sérüléseknek volt egy jó oldaluk is: tapasztalatot szereztem, mit lehet, mit szabad, és mit nem. Mostanra megtaláltam a tökéletes ritmust, s nem foglalkozok azzal, hogy megsérülhetek-e.
Ha a szerb játékos és a Genoa folytatja remek játékát, akkor még az is előfordulhat, hogy a csapat kiharcolja az európai kupaporondon való szereplést: a genovai együttes jelenleg a 9. helyen áll a táblázaton 30 ponttal, amely csak hattal kevesebb, mint amennyit az ötödik helyen levő Inter gyűjtött össze.




Névjegy

Név: Boško Janković
Születési hely: Belgrád
Születési idő: 1984. március 1.
Poszt: támadó középpályás
Klubjai: C. zvezda (2002–2006), Jedinstvo Ub (2003/2004, kölcsönben), Mallorca (2006/2007), Palermo (2007/2008), Genoa (2008–)
Mérkőzések/gólok: 207/65
Válogatott: 28/5