2024. október 6., vasárnap

Búcsú az Ágyúsoktól (?)

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA – Messi egy rekordot megdöntött, egyet pedig beállított
Ők és a csapataik sem voltak egy szinten: Zlatan Ibrahimović (Milan) és Alex Song (Arsenal)


Habár a cím végén ott a kérdőjel, nehéz elképzelni, hogy az Arsenalnak sikerül bejutnia a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, hiszen a Milan elleni nyolcaddöntő-visszavágót négygólos hátránnyal várja. Az összesen hét BEK- és BL-trófeát begyűjtő Milan minden tekintetben jobb volt az angoloknál, s így a 2006/2007-es idény után, amikor megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot, ha csoda nem történik, ott lesz a legjobb nyolc között, ami a BL-győzelem óta nem sikerült.

Kis bosszú is lehet ez az angolok ellen, hiszen a korábbi években az olasz együttest előbb az Arsenal, majd a Manchester United, tavaly pedig a Tottenham állította meg. Az Arsenal tehetetlenségéről hűen tanúskodik az az adat, hogy a vendégek a 65. percben alakítottak ki gólhelyzetet. Az amerikai profi ligában (MLS) szereplő New York Red Bullstól kölcsönkapott Thierry Henry búcsúja így igen csúfosra sikerült, hiszen mire ezek a sorok megjelennek, ő már az Egyesült Államokban tartózkodik.

– Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni, hogy még nem jutottunk be a negyeddöntőbe. Angliában mindig nehéz játszani, s a visszavágón is hasonló teljesítményre lesz szükség, mint a milánói találkozón
– mondta Massimiliano Allegri, a Milan edzője, aki hozzátette, hogy az Arsenal remek játékosokból áll, ám szerda este nem jött ki nekik a lépés.

– Ez egy olyan este volt, amelyet az ember nem felejt el. Az európai porondon ilyen rosszul még sose játszottunk, támadásban és védekezésben is gyengén teljesítettünk
– nyilatkozta Arsène Wenger, az londoni Ágyúsok edzője az Arsenal.com honlapnak, majd hozzátette, nem szeretne túl sokat beszélni a mérkőzésről, s ez a pillanat nem alkalmas arra, hogy elemezze a találkozót.

A címvédő Barcelona idegenben kétgólos előnyt szerzett, így a katalánoknak is formaságnak tűnik a leverkuseni Bayer elleni visszavágó. A Barcelona harmadik gólját Lionel Messi lőtte, aki ezzel a találattal egy rekordot megdöntött, egyet pedig beállított. Az argentin csatlakozott a finn Jari Litmanenhez, illetve a honfitársához, Hernán Crespóhoz, valamint a francia Thierry Henryhez – előbbi az 1995/1996-os, utóbbiak pedig a 2002/2003-as idényben idegenben hétszer voltak eredményesek. Messi a 160. vendégszereplésén a 98. gólját lőtte. Ami a Bajnokok Ligája kieséses szakaszát illeti, a háromszoros aranylabdás a leverkuseni együttes ellen megszerezte 19. találatát, megelőzve ezzel az ukrán Andrij Sevcsenkót és a spanyol Raúlt.


A szerb Ivan Jovanović edzette APOEL 1:0-s vereséget szenvedett Lyonban a város nevét viselő csapattól:
– Jobb volt a Lyon, ezt el kell ismerni. Megérdemelten nyertek, ám mi minden tőlünk telhetőt megteszünk majd, hogy ledolgozzuk az egygólos hátrányunkat. Az eredménnyel elégedett vagyok, s tudom, hogy a kieséses szakaszban a minimális előny is jelentősnek számít – mondta a szerb tréner.

A Zenit és a Benfica összecsapása bővelkedett eseményekben, hiszen Szemak szenzációs gólt lőtt sarokkal, az utolsó három percben két gól is született, s végül a szentpétervári együttes nyert 3:2-re, azonban a portugálok sem lehetnek elégedetlenek, hiszen az idegenben lőtt két góljuk még sokat érhet a visszavágón. Érdekesség, hogy amikor a vendégek elindultak Lisszabonból, akkor ott 14 fok volt, míg Szentpéterváron a mérkőzést –14 fokos hidegben rendezték meg…

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
: Zenit (orosz)–Benfica (portugál) 3:2 (Sirokov 27., 88., Szemak 71., illetve Maxi Pereira 20., Cardozo 87.), Bayer Leverkusen (német)–Barcelona (spanyol) 1:3 (Kadlec 52., ill. Sánchez 41., 55., Messi 88.), Milan (olasz)–Arsenal (angol) 4:0 (Boateng 15., Robinho 38., 49., Ibrahimović (11-esből) 79.), Lyon (francia)–APOEL (ciprusi) 1:0 (Lacazette 58.).

A visszavágókat március 6-án és 7-én játsszák.