2024. október 6., vasárnap

A fáradhatatlanok szomorú vasárnapja

ASZTALITENISZ
Az első olimpiáján szereplő Zwickl Dániel 4:1-re nyert Aleksandar Karakašević ellen (fotó: MTI)

Egy-egy drámai Tóth-győzelem és -vereség, egy szerb–magyar mérkőzés, egy Póta-siker és két, első fordulós vereség: röviden így foglalható össze a londoni olimpián a telt ház, mintegy 3000 néző előtt zajló asztalitenisz torna első és második napja.

Az első forduló egy-egy szerb és magyar versenyzőnek jelentette a végállomást: Marko Jevtović (126.) veresége a belga Jean-Michel Saive (86.) ellen nem számít meglepetésnek, hiszen az 1994-es Európa-bajnok játékos még mindig tartja jó formáját. Igaz, talán másként is alakulhattak volna a dolgok, ha az ötödik játszmában, a 42 éves Saive 3:1-es vezetésénél 8:8-as állásnál Jevtović nem ront el egy ziccert, amit nem ütött be, hanem lerövidített. Utána a belga csuszával nyert egy pontot, a meccsnek pedig úgy lett vége, hogy a szerb játékos elrontotta az adogatását.

A világranglista 80. helyén álló Pattantyús Ádám nem igazolta a papírformát, s 4:1-re veszített az ausztrál William Henzell ellen: a magyarországi játékos nem játszott rosszul, azonban a végjátékot Henzell idegei bírták jobban, hiszen a négy megnyert játszmából hármat mindössze kétpontos különbséggel nyert meg. Henzellnek a győzelem szárnyakat adott, s a második fordulóban a 22. helyen kiemelt portugál Monteirót is legyőzte.

Ha az első és a második forduló mérkőzései után díjat kapna az a játékos, akinek a találkozóira a színvonal és az óriási fordulatok voltak leginkább jellemzőek, az ötödik olimpiáján szereplő Tóth Krisztina lenne a díj legkomolyabb várományosa. A 38 éves, hétszeres Európa-bajnok játékos, miután megtudta, első fordulóbeli ellenfele, a venezuelai Ramos viszi majd hazája zászlaját a megnyitóünnepségen, átértékelte a helyzetet, s mégis elment a péntek esti megnyitóra. S habár ellenfelének világranglistás helyezése (268.) nem utalt arra, hogy nagy küzdelem alakul majd ki, ám a venezuelai kellemetlen stílusa nem feküdt Tóthnak, aki négy szett után 1:3-as hátrányba került. Utána azonban három játszmát sikerült nyernie (az utolsót 12:10-re), s megfordította a találkozót.

– Sokan mondták, hogy ezt a meccset könnyedén fogom nyerni, de én mindenkit figyelmezettem, hogy most már a világon mindenütt megtanultak játszani, így egy venezuelai ellenfelet sem szabad lebecsülni. Neki is ez az ötödik olimpiája, ő sem akart kiesni az első fordulóban, de úgy voltam vele, hogy ha mentő visz el, akkor is „kiszedem” belőle ezt a győzelmet. Sajnos nagyon lassan állt össze a játékom – mondta Tóth, aki a nyolc évvel ezelőtti athéni olimpián egy nigériai játékossal szenvedett meg.

A második fordulóban Tóth ellenfele a tajvani Csen Szu-ju (57.) volt, aki utoljára 4:2-re nyert a magyar játékos ellen. A londoni meccsükön úgy táűnt, hogy Tóthnak sikerül visszavágnia a vereségért, hiszen megnyerte az első játszmát, s a negyedikben két mérkőzéslabdája is volt. A tajvani azonban hárította őket, megnyerte a szettet 15:13-ra, majd a következő kettőt is (11:5, 11:5), s a döntő játszmában 3:0-ra vezetett, amikor Tóth ismét elkezdett kiválóan játszani. Remek pontokat láthattak a nézők, s 11:10-nél Tóthnak újabb meccslabdája volt, azonban ellenfele hárította, majd két csúszával megnyerte a találkozót.

A vízilabda előtt rendezték meg az olimpia első szerb–magyar mérkőzését: az első fordulóban a dán Bentsent búcsúztató Zwickl Dániel nagy csatában 4:1-re (három szettben is 12:10 volt Zwickl javára az eredmény) nyert a 23. kiemelt, negyedik olimpiáján szereplő Aleksandar Karakašević ellen, s bejutott a legjobb 32 közé, ahol a 13 órakor az ötödik kiemelt, tajvani Csuang Csih-juan lesz az ellenfele.

– Fizikailag egy kicsit fáradtnak érzem magam, de mentálisan erős voltam, ez volt a siker titka. Ma Csuang következik, ismerjük egymást jól, hiszen az elmúlt héten többször is együtt edzettünk itt Londonban. Szeretnék egy jó meccset játszani ellene, és természetesen győzni akarok! – nyilatkozott a meccs után a magyar játékos.

A magyarországi Póta Georgina a második fordulóban szintén 4:1-re nyert a horvát színekben induló Yuan Tian ellen.

A hetedik olimpiájukon szereplő, ezért méltán megérdemlik a fáradhatatlan jelzőt,Jörgen Perssonnak, Zoran Primoracnak és a már említett Saive-nek nem hozott szerencsét a második forduló, amelyet vasárnap rendeztek: a 46 éves svéd a horvát Gaćinától veszített 4:0-ra, a 43 éves Primoracot pedig az egyiptomi Lasin El-Szajed győzte le 4:3-ra, Saive pedig a szintén veteránnak számító, 40 éves görög Kalinikosz Kreangától kapott ki 4:1-re. Bejutott viszont a 32 közé az 50 éves kínai, aki spanyol színekben versenyezik: He Zhiwen egy másik kínai, a lengyel olimpiai csapat tagját, Wang Zengyit.