2024. október 6., vasárnap

Vigyázat, jön a horvát hurrikán!

KÉZILABDA – A sakktáblások újabb mattot adnának – A dán veszedelmet Eggert és Hansen személyesíti meg

A magyar válogatott játékosainak öröme a Dél-Korea elleni győzelem után – de jó lenne, ha a horvátok elleni mérkőzés után is készülne hasonló kép (Fotó: MTI)

A januári, Szerbiában megrendezett Európa-bajnokságon a döntő és a középdöntős csoport utolsó találkozójának az „ismétlését” rendezik ma meg a londoni olimpia férfi-kézilabdatornáján. A Belgrádban lejátszott Eb-döntőben Szerbia 21:19-re kikapott Dániától, s ma 20.30-kor revánsot vehet, míg Magyarország Újvidéken 24:24-es döntetlent ért el a legjobbjait pihentető Horvátország ellen.

A magyar válogatott az első mérkőzésén jó játékkal kétgólos vereséget szenvedett Dániától, a második találkozóján pedig három góllal nyert Dél-Korea ellen. Ma az egyik legkomolyabb éremesélyes, Horvátország az ellenfél (15.30), amely Dél-Koreát tíz, Szerbiát pedig nyolc góllal győzte le. Nem meglepő, hogy a horvát újságok hurrikánnak nevezték el a Slavko Goluža által irányított együttest, amely eddig mindkét ellenfelét letarolta. A sakktáblások Szerbiának és Dél-Koreának is mattot adtak, s erre készülnek Magyarország ellen is. Ivano Balić, a kézilabdasport horvát nemzetiségű Mozartja elmondta, hogy nagyon régen játszott ennyire jól a válogatott. A titok kulcsa a védekezés: Gojun és Vuković eddig 5-5 lövést blokkoltak, ami azért szenzációs, mert ha a válogatottakat nézzük, akkor Izland, Franciaország és Svédország játékosai blokkoltak összesen többet, mint az említett két horvát, de a többi válogatottról ez már nem mondható el, vagyis Gojun és Vuković külön-külön is megelőzik Spanyolországot, Dániát, Szerbiát, Magyarországot, Dél-Koreát! Ezenkívül a horvát kapusok is remekelnek: Losert osztozik az első helyen, s a top 8-ban Alilović is helyet kapott. A horvát csapat legjobbja Duvnjak, aki kiválóan lát a pályán, s főként neki köszönhető, hogy a horvátok eddig 14 gólt dobtak gyors leindításból, s csak háromszor hibáztak. Čupić eddig 16 gólt lőtt, nála többet csak a svéd Ekberg lőtt (17). Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Dél-Korea elleni győzelem után azt mondta a szurkolóknak, hogy ők ne idegeskedjenek, arra ott vannak a szakvezetők és a játékosok, a drukkerek pedig a nehéz pillanatokban is buzdítsák a csapatot.

Szerbia este fél kilenckor Dániával találkozik, amely Magyarország után Spanyolországot is legyőzte. A magyarok ellen Jensen Eggert volt a legjobbjuk kilenc góllal, a sérülés miatt Sterbiket nélkülöző spanyolok ellen pedig Mikkel Hansen remekelt: a 24 éves játékos nyolc gólig jutott, s három átadásából a társak lőttek gólt. Az Európa-bajnokság csoportkörében Szerbia legyőzte a dánokat (24:22), a döntőben azonban Wilbek kiválasztottjai visszavágtak a vereségért. A két csapat az olimpia előtt a Scandinavia-kupa döntőjében találkozott, s Dánia 30:28 arányban bizonyult jobbnak. Az a mérkőzés is bizonyította, hogy a dán veszedelem a már említett Eggert és Hansen személyében érkezik majd: az előbbi hét, az utóbbi pedig nyolc gólt lőtt a svédországi torna fináléjában.

A magyar és a szerb pontszerzést a szakértők a torna előtt is bravúrként emlegették, s látva a csapatok formáját, valamint az ellenfelek lendületét, egy döntetlen kiharcolását csodaként is említhetjük. Még szerencse, hogy ez egy olimpia, ahol a csodák szinte mindennaposak…