2024. október 6., vasárnap

Női győzelmek, férfi vereségek

ASZTALITENISZ

Győzelemmel kezdte meg szereplését Szerbia női válogatottja a jövő évi Európa-bajnokság selejtezősorozatában, miután Aleksinacon 3:0-ra nyert Görögország ellen. A Mellik Zoltán által irányított női együttes két legjobbja, Erdélyi Annamária és Fehér Gabriella nélkül állt ki a görögök ellen, de a Molnár Mónika, Marija Galonja, Aleksandra Radonjić és Makszuti Anetta által alkotott csapat magabiztosan, mindössze egy játszmát veszítve nyerte meg első mérkőzését.

A görögök elleni találkozó előtt Fehér Gabriella és Andrea Todorović is megsérült, de mivel tudtuk, hogy milyen csapattal érkeznek, úgy mértük fel, hogy Erdélyi Annamária nélkül is nyerünk. A Molnár, Galonja, Radonjić, Makszuti együttes magabiztos győzelemmel igazolta a papírformát. Bízom benne, hogy a következő, szeptember 18-án sorra kerülő, Olaszország elleni találkozón már a legerősebb felállításban szerepel a válogatott, annál is inkább, mert nem tudni, hogy a vendéglátók csapatában helyet kap-e a kínai-olasz Tan és Stefanova, akik az első fordulóban nem szerepeltek. A II. divízió A és B csoportjának első helyezettje a legjobbak között szerepelhet a következő kontinensbajnokságon, míg a két második az I. divízió utolsó helyezettjeivel mérkőzik a fennmaradt két helyért. A mi csoportunk sokkal erősebb, de ha saját közönségünk előtt legyőzzük a svédeket és a litvánokat, valamint nyerünk az olaszok ellen, akkor az Ukrajna elleni idegenbeli mérkőzésünktől függhet a csoportelsőség – mondta Mellik Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya.

A magyar női válogatott simán legyőzte a vendég fehérorosz csapatot. A budapesti Ormai László Csarnokban rendezett összecsapáson Póta Georgina és Pergel Szandra is egy-egy szettet engedélyezett riválisának, Lovas Petra pedig játszmát sem vesztve diadalmaskodott, így a Téglás Péter szövetségi kapitány irányította gárda 3:0-ra nyert. Az ellenfél legerősebb összeállításában érkezett a magyar fővárosba, Privalova, Viktorija Pavlovics és Veronika Pavlovics alkotta a csapatot.

A férfiaknál Szerbia és Magyarország is vereséggel kezdett: a németek igazolták a papírformát, s még akkor is, ha a legjobbjaiknak, az olimpiai bronzérmes csapatuk tagjainak (Boll, Ovtcharov, Steger) szabadnapot biztosítottak, magabiztosan nyertek a Boris Vukelić vezette Szerbia ellen, Magyarország pedig egy drámai találkozón veszített Oroszországtól.

I. divízió, férfiak, A csoport: Németország–Szerbia 3:1 (Baum–Pető Zsolt 3:0 (10, 9, 7), Mengel–Marko Jevtović 0:3 (–7,–8,–8), Franziska–Dragan Subotić 3:0 (6, 8, 10), Baum–Jevtović 3:0 (10, 12, 10), Svédország–Spanyolország 1:3.

B csoport: B csoport: Oroszország–Magyarország 3:2 (Fedor–Kosiba Dániel 0:3, Livencov–Pattantyús Ádám 3:0, Vlaszov–Nagy Krisztián 3:1, Kuzmin–Pattantyús 2:3, Livencov–Kosiba 3:2),Ausztria–Horvátország 2:3, Fehéroroszország–Görögország 3:1.

Nők, I. divízió, A csoport: Magyarország–Fehéroroszország 3:0 (Póta Georgina–Privalova 3:1 (7, –6, 8, 10), Lovas Petra–Viktorija Pavlovics 3:0 (9, 9, 4), Pergel Szandra–Veronika Pavlovics 3:1 (1, –8, 7, 7), Hollandia–Horvátország 3:1.

II. divízió, A csoport: Szerbia–Görögország 3:0 (Molnár Mónika (166. a világranglistán)–Hrisztoforaki (362.) 3:0 (6, 7, 5), Marija Galonja (324.)–Toliu (357.) 3:0 (7, 7, 6), Aleksandra Radonjić (311.)–Ekszarhu (395.) 3:1 (5, –9, 10, 10), Ukrajna–Svédország 3:2, Litvánia–Olaszország 3:0.