2024. október 6., vasárnap

Kezdésnek négy halasztás

ASZTALITENISZ – A nőknél a Novi Sad és a Zenta, a férfiaknál pedig a Banat és a C. zvezda a bajnokesélyes
A júliusi korosztályos Európa-bajnokságon párosban ezüstérmes Truzsinszki Viktória és Fenyvesi Anna Zsófia is a Novi Sadot erősíti majd a 2012/2013-as idényben

Tíz férfi- és tíz női csapat részvételével hivatalosan a hétvégén kezdődnek meg a küzdelmek a szerbiai férfi- és női Szuperligában. A 2012/2013-as idény rajtjára ugyanaz jellemző, mint az előző években: sok a halasztás, egyes mérkőzéseket korábban lejátszanak, így pedig nehéz egy sportágat közkedveltté tenni a sportrajongók körében, s még nehezebb beharangozni egy-egy fordulót.

Mivel a szerbiai U21-es válogatott a bosznia-hercegovinai Bugojnóban szerepel a korosztályos Balkán-bajnokságon, a hétvégi első fordulóban a férfiaknál csak két mérkőzést rendeznek meg, a nőknél pedig hármat. Ennek ellenére szinte biztos, hogy nem maradnak színvonalas asztalitenisz nélkül azok, akik szombaton Szabadkán megtekintik a helyi Spartacus és a Kikinda mérkőzését. A szabadkai együtteshez csatlakozott a fiatal Nikola Grbić (Denis Čonić a spanyol Pontevedrába igazolt), míg a bánáti vendégek a tiszaszentmiklósi Branko Anušićtyal erősítették meg keretüket, Pető Zoltán pedig maradt a csapat tagja. A címvédő Banat első számú játékosa, Đorđe Borčić Németországban folytatja, s a nagybecskerekiek szerződtették Boris Mihailovićot: a Petkov, Gordić, Majstorović, Mihailović együttesnek megvan minden esélye a címvédésre. A legnagyobb riválisa minden bizonnyal ezúttal is a Crvena zvezda lesz, amely ezúttal idegenlégiós (a magyarországi Lindner Ádám Olaszországban folytatja) és a legjobbja (Zoran Savić a spanyol El Álamóba igazolt) nélkül próbálja megnyerni a Szuperligát. A kiesés elkerüléséért vívott küzdelemben a Versec, a Stenes és a Smederevo vesz majd részt.

A csapatok felállítása, férfiak, Banat (Nagybecskerek): Ilija Majstrorović, Boris Mihailović, Marko Petkov, Uroš Gordić.

Crvena zvezda: Lorencio Lupulescu, Miloš Savić, Bojan Pavlović, Luka Marković.

Kikinda: Pető Zoltán, Branko Anušić, Ivor Katić, Stefan Novaković.

Obilić (Törökkanizsa): Nagy Némedi Valentin, Halász Krisztián, Karvák Attila, Nagy Némedi Gábor.

Partizan: Željko Mašović, Nenad Đukić, Milorad Glišić, Miloš Đerman, Nikola Marinković.

Požarevac: Dragan Klajić, Branislav Đan, Robert Fišer, Uroš Nikolić.

Smederevo: Danilo Karanović, Nemanja Cvetković, Bojan Kostić, Nikola Mladenović, Saša Dobrić.

Spartacus (Szabadka): Stefan Kostadinović, Takarics Róbert, Nikola Grbić, Srđan Ćalasan, Mirko Gavrilović.

Stenes (Nagybecskerek): Slobodan Lugonja, Vladimir Smiljić, Luka Bakić, Miloš Milivojević.

Versec: Zvonimir Britka, Žarko Zakić, Milija Čabrilo, Jonel Gajta.

A nőknél a Zenta úgy is vállalta a Flip elleni mérkőzést, hogy két legjobbja, Makszuti Anetta és Gyurcsik Aliz Bugojnóban szerepel: Mellik Zoltán edző így kénytelen azonnal a mély vízbe dobni az újoncokat, Ivana Vejnovićot és Branislava Popovot. A tavalyi döntős Csókából Fenyvesi Anna Zsófia a Novi Sadba igazolt, Aleksandra Radonjić pedig a Vojvodinát erősíti majd. A Novi Sad Fenyvesin kívül szerződtette Truzsinszki Viktóriát és Anelia Lupulescut is, amiből kiderül, hogy az újvidéki együttes megpróbálja elérni azt a bravúrt, amely az elmúlt 12 évben csak egyszer, a Vojvodinának sikerült: 2008/2009-es idényben a székvárosiak nyerték meg a bajnokságot, előtte és utána is mindig a Zentáé lett a serleg.

Nők, Beočin (Belcsény): Krisztián Krisztina, Violeta Pavlović, Gordana Zečević, Tamara Kusić, Tijana Krstić, Mirjana Dabić.

Csóka: Hajnal Dorottya, Kormányos Zsanett, Kormányos Kitti, Ivana Milivanović.

Flip (Nagykikinda): Nina Vico, Teodora Adamović, Jasmina Vujin, Sara Militar.

Novi Sad (Újvidék): Anelia Lupulescu, Fenyvesi Anna Zsófia, Truzsinski Viktória, Radoslava Cicmil, Marina Sremčev, Tóth Klaudia.

Obilić (Törökkanizsa): Suzana Medergiš, Dragana Vignjević, Halász Ella, Branislava Vignjević.

Panonija (Újvidék): Tóth Éva, Jadranka Tot, Kristina Tot, Stanislava Bosančić.

Topolya: Márkus Katalin, Ágoston Tamara, Bencsik Elvira, Huszka Tímea, Brindza Ágnes, Holló Eleonóra.

Versec: Una Radak, Anđelija Ratić, Tatjana Turkonje, Tijana Jokić.

Vojvodina (Újvidék): Aleksandra Radonjić, Aleksandra Savić, Nikolina Mijin, Stanisava Dimanić, Emilija Tiragić.

Zenta: Gyurcsik Aliz, Makszuti Anetta, Mirković Brigitta, Branislava Popov, Ivana Vejnović, Tápai Tímea.

Az 1. forduló programja

Férfiak, szombat: Smederevo–Požarevac (17 óra), Spartacus–Kikinda (18 óra). Szerda: Banat–Versec és Stenes–Obilić (20 óra). Csütörtök: Partizan–Crvena zvezda (17 óra).

Nők, szombat: Topolya–Versec és Zenta–Flip (17 óra). Vasárnap: Beočin–Panonija (17 óra). Kedd: Csóka–Novi Sad (18 óra). Korábban játszották: Vojvodina–Obilić 4:3.