2024. október 6., vasárnap

Gligorićról nevez el díjat a FIDE

SAKK
Svetozar Gligorićról nevezik el a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) sportszerűségi díját
A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Isztambulban megtartott 83. kongresszusán elfogadta a Szerbiai Sakkszövetség ajánlatát, így a jövőben a sportszerűségért kiérdemelhető díj minden idők legjobb jugoszláv sakkozónak, Svetozar Gligorićnak a nevét viseli majd. A szerbiai szövetség ajánlatát a FIDE előtt a kongresszusi bizottság is támogatta: az ülésen Boris Kutin elnökölt, aki éveken át az Európai Sakkszövetség elnöke volt, jelenleg pedig a FIDE alelnöke.

A kongresszus küldöttei megbízták a bizottságot azzal, hogy dolgozza ki a szabályzatot és határozza meg a kritériumokat, melyek alapján a jövőben kiosztják majd a sportszerűségi díjat.

Svetozar Gligorić 2012. február 2-án töltötte be 89. életévét. Sokáig ő volt a világon a második legidősebb nagymester, csak az orosz Jurij Averbach idősebb nála, aki 1922. február 8-án született. Gligorić 1950 és 1980 között tagja volt a jugoszláv sakkválogatottnak, amely az akkori szovjet csapat mögött a világ második legerősebb együttesének számított. A sakkolimpiákon két arany-, hat ezüst- és öt bronzérmet gyűjtött: 1950-ben a jugoszláv csapat tagjaként aranyérmes lett, 1958-ban pedig a müncheni olimpián a legjobb első táblás sakkozó volt, amiért egyéni olimpiai aranyérmet kapott. Több mint 20 könyvet írt a sakkról, amelyek közül az Évszázad mérkőzése című kiadvány volt a legsikeresebb: a Fischer–Szpasszkij-mérkőzésről írt kötete több mint 400 000 példányban kelt el. 81 évesen kezdett el „zeneiskolába” járni, s magánúton fejezte be a zeneakadémiát. Tavaly februárban Belgrádban mutatták be először a nagyközönségnek a 88 éves Gligorić nagymester művét, a 12 dalt tartalmazó albumot, amely a Hogyan éltem túl a XX. századot? címet viseli. Az albumon több zenei műfaj is képviselteti magát, a raptől egészen a bluesig. Gligorić az agyvérzése után, 2012. augusztus 14-én hunyt el.

Újvidéki győzelem, szabadkai vereség


A veljevói Grand szállodában megkezdődött a szerbiai I. férfi és női sakkliga: az első fordulót megelőző technikai megbeszélésen azonnal kiderült, hogy a tervezett 12-12 csapat helyett mindkét mezőnyben csak 11 együttes ül majd asztalhoz, mivel a férfiaknál a Novi Banovci-i Omladinac, a nőknél pedig a belgrádi Vidikovac csapat nem jelent meg a megbeszélésen.

Az 1. fordulóban a férfiaknál a címvédő, újvidéki DDOR 3,5:2,5-re nyert a kragujevaci Radnički ellen: Márkus Róbert világossal nyert válogatottbeli társa, a sakkolimpián kiválóan teljesítő (9 partiból hat pontot szerző) Miloš Perunović ellen. A szabadkai Spartacus az első fordulóban a veljevói Sveti Nikolajtól veszített.

Férfiak, 1. forduló: Crvena zvezda (Belgrád)–BŠK Romantičari (Belgrád) 3,5:2,5, Jugović (Káty)–Niš 3,5:2,5, DDOR (Újvidék)–Vodovod (Kragujevac) 3,5:2,5 (Šolak–Szargisszjan remi, Vuković–Ivanišević 0:1, Márkus–Perunović 1:0, Popović–Pap 1:0, Kovačević–Milanović remi, Lazić–Pikula remi), Radnički (Kragujevac)–Lasta (Belgrád) 2:4, Spartacus (Szabadka)–Sv. Nikolaj Srpski (Valjevo) 2,5:3,5 (Sedlak–Rodshtein remi, Mastrovasilis–Damljanović remi, Nađ Heđeši–Striković 0:1, Stanković–Nestorović remi, Táncsik–Abramović 0:1, Čabarkapa–Božić 1:0)

Nők, 1. forduló: Zlatar (Nova Varoš)–Jugović (Katy) 2:2, Rudar K. Mitrovica–DDOR (Újvidék) 3,5:0,5, Nestor (Belgrád)–Požarevački SK 4:0, BAS (Belgrád)–Radnički (Rudovci) 2,5:1,5, Šahmatni kružok (Újvidék)–Jelica (Goračići) 0,5:3,5.