2024. október 6., vasárnap

„Benedek és Janić is kifejezték óhajukat…

… hogy jöjjenek, és szerb színekben versenyezzenek” - KAJAK-KENU

Azok után, hogy a szerbiai tájékoztatási eszközök közül a Magyar Szó közölte elsőként a hírt, hogy Benedek Dalma (képünkön, fotó: Telesport.hu) – aki augusztusban feleségül ment a szerb Dušan Ružičić hez – a jövőben szerb válogatott tagjaként indul a nemzetközi versenyeken, s ezt a 30 éves kajakos interjúban erősített meg lapunknak, Mirko Nišović , a Szerbiai Kajak- és Kenuszövetség elnöke közleményben reagált a Benedekkel kapcsolatos kérdésekre. Az elnök érintette Dusev-Janić Nataša szerbiai visszatérését, és azt a lehetőséget is, hogy Krisztian Dusev , Andrian Dusev fia is Szerbiában folytatja pályafutását. A közlemény azon részeit, melyek Benedekre és Janićra vonatkoznak, teljes egészében közöljük:

Az egész helyzettel tisztában vagyok, ám egyszerűen meglep, hogy a tájékoztatási eszközök versenyt futnak, hogy a hírt úgy közöljék, mint ami már végérvényesen eldőlt. Ellenkezőleg, nincs rendjén, hogy a szakági szövetség elnökeként a tájékoztatási eszközökből értesültem arról, hogy a következő idényben Benedek Dalma szerb színekben fog versenyezni. Még egyszer elismétlem, ez még nem dőlt el, s türelmesnek kell lennünk, hogy ne szaladjunk a rúd elé. Amikor az átigazolás megtörténik, természetesen sajtótájékoztatót tartunk majd s értesítjük a közvéleményt. Nemcsak erről, hanem a KSS jövő évi terveivel kapcsolatban.”

Pár napja ismét aktuális hír lett, hogy a magyar színekben háromszoros olimpiai bajnok Dušev-Janić Nataša visszatér Szerbiában.

Úgy vélem, hogy az egész szituáció túlságosan felpumpálták, s, hogy feleslegesen gerjesztettük a feszültséget. Én csak annyit mondok, hogy a tárgyalások efelé mutatnak. S akárki akármennyire igyekszik ezt cáfolni, vannak megbeszélések, de a KSS-nek ezekhez az ég adta világon semmi köze. Nataša esetében ez a Szerbiai Olimpiai Bizottsággal van kapcsolatban. Ők fejezik be a munkát. Mindenki előtt világosnak kell lennie, hogy a mi költségvetésünk nem elég arra, hogy „kibírja“ Natašát és az ő csapatát. Ha a megbeszélések sikerrel érnek véget, akkor Nataša szerb színekben indul majd a versenyeken, de ahogy mondtam is, a részletekért és a feltételekért a Szerbiai Olimpiai Bizottság vezetőivel kell konzultálniuk. Befejezésként: Benedek és Janić esetében sem folytatott a KSS semmilyen megbeszéléseket. Egyik és a másik is kifejezték óhajukat, hogy jöjjenek, és szerb színekben versenyezzenek. Mi két kézzel fogadjuk őket. Benedek esete nem kellene, hogy vitás legyen, Nataša esetében a munkát az OKS-nek kell befejeznie. Mindkét esetben a Magyar Kajak- és Kenuszövetségé a döntő szó. A végén a Nemzetközi Kajak- és Kenuszövetség jóváhagyása is kell. Hogy pontos legyek, s hogy pontot tegyünk a média spekulációira: a KSS minden szükséges papírt kiadott. Hagyják békén ennek a mesének a szereplőit. Most a másik fél lépésére várunk.”

Nišović a közleményében megemlítette, hogy fennáll a lehetőség, hogy a bolgár Krisztian Dusev is szerb színekben folytatja:

Végérvényes, hogy Krisztian Dusev, aki Nataša férjének, Andriánnak a fia, a szerb férfiválogatottat erősítheti. Ő ezt már tavaly szerette volna, amikor a török válogatott színeiben indult a versenyeken. Krisztian nem volt elégedett a helyzettel, s a török mezt magyarra cserélte. Natašával együtt ő is Szerbiába jöhetne.”

* * *

A Magyar Szó nem egy bulvár napilap, amely, anélkül közölne le információkat, hogy ne ellenőrizné azt. Így történt ez csütörtökön is, amikor a Nemzeti Sport cikke után felhívtuk, s megkérdeztük Benedek Dalmát, igaz-e, hogy szerb színekben folytatja pályafutását.

Amíg nem tudtunk minden konkrétumot, és biztosat, hogy a szerbek örülnek, fogadnak… addig próbáltuk az utolsó pillanatig titokban tartani – ezek voltak Benedek szavai, szó szerint idézve. Hogy nem szaladtunk a rúd elé, azt Benedek nyilatkozatán kívül, Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára is megerősítette:

Dalma már a szövetséggel is közölte döntését, elhozta a házassági levelét, így az ICF szabályai szerint szabadon országot válthat, nem gördíthető akadály a távozása elé.