2024. október 6., vasárnap

Ábrahám: Az elnökségi tagok döntenek

KAJAK-KENU
Dusev-Janić Nataša belgrádi sajtótájékoztatója után a Magyar Szó felkereste Ábrahám Attilát, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkárát, akit először arra kértünk, mondja el véleményét arról, hogy Vlade Divac, a Szerbiai Olimpiai Bizottság (OKS) elnöke azt mondta, hogy az MKKSZ nem kötötte semmilyen, így anyagi vonatkozású feltételhez sem a háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő versenyzési jogának kiadását.
– Amikor azok a hírek érkeztek Szerbiából, hogy ők kivásárlásban is gondolkodnak, akkor az MKKSZ megfogalmazott egy jelképes összeget (150000 euró), és vártuk azt, hogy elindul egy tárgyalási folyamat, azonban a mai napig sem a Szerbiai Olimpiai Bizottság, sem a Szerbiai Kajak-kenu Szövetség ebben az ügyben nem nyilatkozott. Szerdán kaptam Nišović úrtól egy levelet, hogy az MKKSZ fejtse ki az álláspontját a Janić-ügyben. Mi a válaszlevelet ma-holnap el is küldjük nekik.

• Az OKS elnöke azt is nyilatkozta, hogy „mi úgy fogunk viselkedni, ahogy a magyarok viselkedtek, amikor Nataša Magyarországra távozott”.

– Az a Janić Nataša, aki Magyarországra jött, nem az a Janić Nataša, aki most visszatérne, arról nem is beszélve, hogy 1998-ban és 1999-ben Fábiánné Rozsnyói Katalin is részt vett a kajakosnő felkészítésében, aki akkor még jugoszláv színekben versenyzett. Édesapjával, Milan Janićtyal nagyon jóban voltam, s Nataša kiskorától többször járt Magyarországon, s mivel Milan mindenkivel jóban volt Magyarországon, senki nem talált abban semmi kivetnivalót, hogy Nataša már akkor elkezdje az edzéseit magyar szakemberek irányításával. A véleményem, hogy akkor Szerbiában nem voltak adottak a viszonyok ahhoz, hogy ő kiteljesedjen, s ezért szüksége volt Magyarországra ahhoz, hogy olimpiai bajnok legyen.

• Elképzelhetőnek tartja, hogy az OKS és a KSS úgy akarja megszerezni Natasát, hogy nem fizet érte semmit sem az MKKSZ-nek?

– Erre ők tudnának válaszolni. Az ő motivációjukat vagy szándékukat nem látom tisztán, mivel ebben az ügyben hivatalos tárgyalásra még nem került sor.

• Ha a szerb fél az Önök válaszlevele után nem keresi az MKKSZ-t, Önök tesznek-e majd lépéseket a kapcsolatfelvételre?

– Nem, mivel úgy gondolom, hogy ők szeretnének „valamit”, ami nálunk van. Janić Nataša szeptember 27-én hozta be a székházunkba a kérelmét, hogy 2013-tól szerb színekben szeretne versenyezni. Az MKKSZ elnökségének október 27-ig vagy igent, vagy nemet kell mondania erre a kérelemre. Fontos, hogy amit elmondtam, az a főtitkár véleménye, de az ügyben nem én, hanem az elnökség dönt majd. Az abszurdum, hogy pénz nélkül is igent mondhatnak, s pénzzel is mondhatnak nemet. Több kérelem is érkezett, így az is megtörténhet, hogy az elnökségi tagok nem egy napon tárgyalják meg a kérelmeket.