2024. augusztus 6., kedd
PÁRIZS 2024 – ATLÉTIKA

Halász kifogta a szülinapi ezüstérmet

Lyles a leggyorsabb a világon

Halász Bence megszerezte a magyar küldöttség nyolcadik érmét a francia fővárosban, a szombathelyi kalapácsvető 79,97 méteres kísérletével végzett a második helyen. A szülinapját épp vasárnap ünneplő atléta éremesélyesként utazott Párizsba, ennek megfelelően magabiztosan jutott be a fináléba, ahol egyedül a jelenleg legyőzhetetlennek tűnő Ethan Katzberg (84,12) kalapácsa szárnyalta túl. A kanadai már az első sorozatban az élre állt, és gyakorlatilag nyert, a továbbiakban inkább csak bohóckodott. Mögötte sem alakult ki szoros verseny, Halászon kívül a többiek meg sem közelítették a 80 métert, nem jelentettek rá komoly veszélyt. A kétszeres vb-bronzérmes fokozatosan javult, elsőre 77,58-at, másodikra 78,84-et dobott, majd harmadikra telibe találta a 80 méteres vonalat. A sorrend a folytatásban nem változott, a 27 éves versenyző a magyar kalapácsvetés tizedik olimpiai érmét szerezte, legutóbb a 2012-es londoni játékokon Pars Krisztián állhatott dobogón.

„Két napja mondtam, hogy ez egy egészen más dobókör, mint amihez hozzászoktunk, ennélfogva muszáj volt már a bemelegítéstől felépíteni ezt a versenyzést, azt hiszem, nagyon stabil olimpiai döntőt tudtam bemutatni, bár a hőn áhított 80 méter és az edzőm csúcsa nem lett meg, de az olimpiáknál mégiscsak a helyezés számít. Remélem, hogy mindenki büszke rám otthon, hiszen ez emberes munka volt, rendkívül szoros döntőt vívtunk. Ha Katzberg első dobását leszámítjuk, látszott mindenkinek az eredményén, hogy ez nem az a verseny, amiből világraszóló eredmény lehet, de mindenki nagyon küzdött. Számomra az ezüstérem mindent felülír” – értékelt a döntőt követően Halász.

Vasárnap este rendezték a női magasugrás fináléját is, a kalapácsvetéséhez hasonlóan az sem hozott kimagasló eredményt. A világcsúcstartó (2,10 m) Jaroszlava Mahucsihnak kereken 2 méter is elegendő volt, hogy teljessé tegye éremkollekcióját, és az olimpiai aranyat is beakaszthassa a vitrinbe. A második – ugyancsak 2 méterrel, de több rontással – az ausztrál Nicola Olyslagers lett, a harmadik pedig 1,95-tel Irina Herascsenko és Eleanor Patterson. Angelina Topićot nemhiába várták dobogóra, ha egyéni legjobbját (1,98) hozza, simán érmet szerez 19 évesen…

A Stade de France közönsége becsülettel biztatott ugyan mindenkit, a legnagyobb várakozás mégiscsak a nap csúcsszámát, a férfiak 100 méteres versenyét övezte. A világ leggyorsabbjainak döntőjében Noah Lyles mellett ott volt két honfitársa, Kenny Bednarek és Fred Kerley, valamint két jamaicai kihívója, Oblique Seville és Kishane Thompson, a színvonalat mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 10 másodpercen aluli idő kellett a kvalifikáláshoz. Az utolsó „roham” nem is maradt el a várakozásoktól, Thompson sokáig vezetett, ám Lyles az utolsó métereken beérte, a célba egyszerre dobták be magukat. A hivatalos végeredményig egyetlen ember ünnepelt, a tisztán harmadik Kerley, Lylesnak és Thompsonnak fogalma sem volt róla, ki is nyert. A célfotó végül öt ezreddel az amerikainak „kedvezett”, Lyles első olimpiai aranyérmének örülhetett.
Vasárnap este Szerbia utolsó különítménye is elutazott a helyszínre, Ivana Španović ma, Világos Adriana pedig holnap selejtez.

TAMBERI KÓRHÁZBAN!
Kórházba került Gianmarco Tamberi, a férfi magasugrás olasz címvédője, ezzel veszélybe került az olimpiai szereplése. A 32 éves világ- és Európa-bajnok atléta a közösségi oldala szerint vasárnap utazott volna a francia fővárosba, de szombaton szúró fájdalmat érzett az oldalában, belázasodott, és be kellett vinni a sürgősségire, ahol az orvosi vizsgálatok után megállapították, hogy valószínűleg veseköve van. Azt tanácsolták neki, hogy halassza hétfőre az utazást, addigra talán mérséklődik a fájdalom. „Csak annyit tehetek, hogy várok és imádkozom. Nem ezt érdemlem, mindent megtettem ezért az olimpiáért, mindent!” – írta Instagram-bejegyzésében a Tokióban a katari Mutaz Essa Barshimmal holtversenyben győztes magasugró, majd hozzátette: „Egy dolog biztos, nem tudom, hogy jutok oda, de ott leszek az olimpián, és az utolsó ugrásomig a lelkemet is beleadom, bármilyen legyen az állapotom.” A férfi magasugrás selejtezőjét szerdán 10 órától rendezik a Stade de France-ban.

 

Nyitókép: Halász kihozta a maximumot a döntőből, nincs is ennél szebb szülinapi ajándék (Fotó: MTI)