2024. szeptember 1., vasárnap
U20-AS EB

A végén veszett oda

Kiválóan kezdett, majd két és fél negyeden át vezetett Franciaország ellen Szerbia a Krétán rendezett korosztályos Európa-bajnokság negyeddöntőjében, végül azonban meglehetősen sima végjáték után vereséget szenvedett Nenad Čanak együttese. Az újfent Nikola Šaranović (20) által vezetett szerbek hatékony támadásuknak köszönhetően a második és a harmadik periódus során többször 7-8 ponttal is élen jártak, a lendület pedig egészen a harmadik periódus során bemutatott 9:0-s francia futásig tartott. Ezzel a rohanással azonban az esélyesebb fél 50:43-as hátrányról 52:50-es előnyre tett szert, miközben szorított egyet védekezésén, és már ki sem engedte kezéből a vezetést. A fiatal Sasok utoljára 74:71-nél voltak tűzközelben, de az utolsó percekben szétesett a támadásuk, míg a franciák higgadt befejezésekkel eldöntötték a találkozót. Szerbia az 5. helyért folytatott rájátszásban először Törökországgal méri össze erejét ma 12.30-kor.

A többi meccs közül ismét említést érdemel Izrael teljesítménye, amely a spanyolok legyőzése után Németországot is kiütötte. Még nagyobb meglepetés Belgium továbbjutása Litvániával szemben, míg a görög–török összecsapás váratlanul egyoldalúan dőlt el előbbi javára.

U20-as Eb, negyeddöntő: Izrael–Németország 75:64, Belgium–Litvánia 77:71, Franciaország–Szerbia 82:73, Görögország–Törökország 87:61. Az elődöntőben (ma): Belgium–Izrael, Görögország–Franciaország. Az 5–8. helyért, elődöntők: Törökország–Szerbia, Litvánia–Németország.

A franciák a második félidőben magasabb szintre kapcsoltak (Fotó: FIBA)

A franciák a második félidőben magasabb szintre kapcsoltak (Fotó: FIBA)

Neves előadók a pécsi konferencián

Az amerikai Chris Finch és a török Erdem Can is előadást tart a vasárnap és hétfőn immár negyedik alkalommal sorra kerülő nemzetközi kosárlabda-konferencián, amelynek Pécs ad otthont. Finch, az NBA-ben szereplő Minnesota Timberwolves vezetőedzője a modern támadófilozófiáról, a stábmenedzsmentről, az edzés- és mérkőzéstervezésről, illetve az analitika szerepéről beszél majd, emellett gyakorlati előadást tart a támadásépítésről és a dinamikus dobógyakorlatokról. Finch edzői karrierje kezdetén dolgozott Angliában, Németországban és Belgiumban, majd az Egyesült Államokban a Houston, a Denver, a New Orleans és a Toronto másodedzője volt, mielőtt 2021-ben átvette volna a Minnesota Timberwolves irányítását.

Can arról beszél majd, milyen út vezet a másodedzői poszttól a vezetőedzővé válásig, hiszen korábban az Ankara, a Fenerbahçe és a Utah Jazz szakmai stábjában tevékenykedett, majd volt az Olin és a Türk Telekom vezetőedzője, jelenleg pedig az Efest irányítja. A pécsi eseményen gyakorlati előadása lesz majd az üres elzárások használatáról és a többopciós támadások szervezéséről.

Nyitókép: A franciák a második félidőben magasabb szintre kapcsoltak (Fotó: FIBA)