2024. szeptember 1., vasárnap
U20-AS EB

Izrael a franciákat is megszorongatta

Két, egyaránt hosszabbításos ütközeten alakult ki a krétai Heraklionban rendezett korosztályos Európa-bajnokság dobogós felállása. A vasárnap késő délutáni bronzmeccsen a görögök a fantasztikus védekezésnek köszönhetően 16:4-re lehozott zárónegyeddel mentettek ráadásra Belgium ellen, majd meglovagolták a lendületet és érmet szereztek.

Sokkal nagyobb meglepetés volt, hogy az aranymeccs sem dőlt el 40 perc alatt, hiszen a top favorit franciák ellen ismét erőn felül teljesített a torna csodacsapata, Izrael. Az esélytelenebb fél remekül kezdett, egy negyed után 26:17-re vezetett, amire a franciák 30:18-cal válaszoltak (a nagyszünetben 47:44). A térfélcserét követően úgy tűnt, hogy eldől a találkozó, amikor a fényes nemzetközi karrier elé néző játékosokból verbuvált gárda már tíz pont fölé tornázta az előnyét (57:46), az izraeliek azonban még innen is hősies felzárkózást produkáltak, és hosszabbítást harcoltak ki. Ebben már néhány gyorsan helyére küldött hárompontos elhozta Franciaország diadalát, de Izrael legalább akkorra morális nyertese volt az elbukott finálénak.

U20-as Eb, a 7. helyért: Törökország–Litvánia 70:66. Bronzmérkőzés: Görögország–Belgium 56:56, h. u. 68:64. Döntő: Franciaország–Izrael 72:72, h. u. 89:79.

Nyitókép: A francia fiúk ünneplik a tornagyőzelmüket (Fotó: FIBA)