2024. szeptember 1., vasárnap
OLIMPIAI ELŐSELEJTEZŐ

Egy dobáson múlt

Nekivágott a jövő évi párizsi olimpia kosárlabdatornája előselejtezőjének Magyarország csapata, amely a lengyel–észt székhelyű európai zónában, a lengyelországi Gliwicében zajló B csoportban kapott helyet. Az első meccsnek máris hatalmas jelentősége volt Stojan Ivković szövetségi kapitány előzetes nyilatkozata szerint, a rivális a hazai parketten pattogtató Lengyelország volt, amely a magyarokéhoz hasonló erőt képvisel, és kihívó lehet az első két hely egyikének megszerzéséért, hiszen ezek a pozíciók jelentették a továbbjutást az előselejtezős torna csoportköréből.

Kiélezett küzdelem kezdődött el tegnap kora délután, egy negyed után döntetlen állt a kijelzőn (19:19), ám a pihenőre a lengyelek egy 10:1-es futásnak köszönhetően érdemi előnnyel mentek el (38:32). A térfélcsere után aztán a magyar fiúk pár percig még szenvedtek, 54:39-cel is „égtek”, majd egy pazar támadóparádét, 14:0-s rohanást bemutatva már 60:59-es vezetéssel vágtak neki a zárónegyednek. Itt már nem történtek ekkora kilengések, Lengyelország szinte folyamatosan néhány ponttal járt élen, de a magyarok kapaszkodtak, egészen a hajráig, amikor Benke Szilárd az utolsó pillanatban jó félpályáról a győzelemért engedett el egy triplát, de nem talált be, a házigazda 83:81-re nyert. Magyarország ma Portugáliával, szerdán pedig Bosznia-Hercegovinával mérkőzik.

Benke Szilárdék hajszálra jártak a győzelemtől (Fotó: FIBA)

Benke Szilárdék hajszálra jártak a győzelemtől (Fotó: FIBA)

Az U16-os Európa-bajnokságon Szerbia felemásan zárta az 5. helyért zajló helyosztót. A kis Sasok előbb szoros csatában kikaptak Szlovéniától, majd a 7. pozícióért rosszul kezdtek, de feljavult játékkal megverték a görögöket. Az éremmeccsek tegnap este lapzárta után értek véget.

Eredmények, európai zóna, B csoport, 1. forduló: Lengyelország–Magyarország 83:81, a Portugália–Bosznia-Hercegovina mérkőzés lapzárta után ért véget. U16-os Eb, elődöntők: Olaszország–Franciaország 77:63, Spanyolország–Litvánia 80:63. Az 5–8. helyért, elődöntők: Németország–Görögország 79:73, Szlovénia–Szerbia 74:72. A 7. helyért: Szerbia–Görögország 71:60. Az 5. helyért: Németország–Szlovénia 65:52.

Nyitókép: Benke Szilárdék hajszálra jártak a győzelemtől (Fotó: FIBA)