2024. szeptember 1., vasárnap
U16-OS EB

A spanyol fiúk a kontinens csúcsán

Spanyolország végső diadalával zárult a Szkopjéban rendezett korosztályos fiú-Európa-bajnokság, miután a hispánok a derbifináléban viszonylag egyoldalú mérkőzésen legyőzték Olaszországot. A spanyol fiúk az első negyed végén ragadták magukhoz a vezetést (22:19), amelyet a nagyszünetre már jelentősebbre növeltek (41:32). A Diego Garavaglia (19) vezette olaszok a térfélcsere után összekapták magukat, és közelebb kapaszkodtak (53:47), de a pontgazdag zárónegyedben egy kis megingás után végül a spanyolok akarata érvényesült, akik legjobbja, az MVP-nek megválasztott Guillermo del Pino kiváló hatékonysággal 22 pontot ért el.

A spanyol fiúk ünneplik a győzelmüket (Fotó: FIBA)

A spanyol fiúk ünneplik a győzelmüket (Fotó: FIBA)

Ahogyan azt tegnap megírtuk, Szerbia a 7. helyen zárta a tornát, míg Magyarország a B divízió 5. helyezettje lett, miután a negyeddöntőben 83:71-ra kikapott Romániától, majd a helyosztókon Csehországot 79:55-re, Észtországot pedig 73:68-ra győzte le.

Az olimpiai előselejtezős torna gliwicei, magyarokkal is felálló csoportjában Bosznia-Hercegovina a vártnál valamivel nehezebben, de legyőzte Portugáliát. A magyaroknak tegnap este kötelező volt ugyanez a teljesítmény, ha bármiféle esélyt akartak hagyni maguknak a Portugália elleni utolsó mérkőzésre a továbbjutást illetően.

Eredmények, bronzmérkőzés: Franciaország–Litvánia 88:62. Döntő: Spanyolország–Olaszország 77:68. Olimpiai előselejtező, európai zóna, B csoport, 1. forduló: Bosznia-Hercegovina–Portugália 84:75.

Nyitókép: A spanyol fiúk ünneplik a győzelmüket (Fotó: FIBA)