2024. szeptember 1., vasárnap

Sorakoznak a kihívók

Holnap kezdődik meg a kosárlabda világának legnagyobb formátumú seregszemléje, a férfi-világbajnokság, amelynek 19. kiírását három ország, a Fülöp-szigetek, Japán és Indonézia rendezi. A torna menetrendje a legutóbbi óta nem változott, a 32 gárda nyolc csoportot alkot, a négyesek első két helyezettjei újabb négyeseket alkotnak a szomszédos kvartettek legjobbjaival (A-B, C-D, E-F, G-H), majd az addig még egymással nem találkozó nemzetek ütközetei következnek. Az így kialakuló erősorrend határozza meg a negyeddöntő mezőnyét, a második szakasz csoportjaiból is a két első lép tovább, immár a világ legjobb nyolc alakulata közé, ahol már a szokásos egyenes kieséses szakasz lesz műsoron.

A címvédő a nagy sztárjai utolsó erőit mozgósító Spanyolország, amely 2019-ben – a most nagy blamával ki sem jutó – Argentínát verte meglehetősen egyoldalú fináléban 95:75-re. A spanyol aranygenerációból ezúttal is a keretben lesz Sergio Llull és Rudy Fernandez, de az akkori MVP Ricky Rubio néhány hete lemondta a szereplést, a torna legjobb centerének választott Marc Gasol pedig azóta már veterán éveit tapossa, és visszavonult a válogatottól. Ennek, valamint a nemzetközi színvonal erősödésének, az NBA egyre „nyitottabbá” válásának is köszönhetően meglehetősen kiszámíthatatlannak tűnnek az erőviszonyok. Az USA a legutóbbinál lényegesen erősebb keretet küld a Távol-Keletre, de rajta kívül is sorakoznak azok a csapatok, amelyek tagjai számottevő arányban a világ legerősebb bajnokságában edződnek – aztán persze az európai vagy más iskola erejét sem szabad leírni. Franciaország, Kanada, Ausztrália, Szlovénia, Németország, Litvánia, Görögország, Szerbia – ebből a sorból egyik ország dobogós helyezése sem lenne eget rengető meglepetés.

Szerbia a Fülöp-szigeteki Quezon Cityben zajló B csoportban kezdi meg a versengést, szombaton Kínával, hétfőn Puerto Ricóval, szerdán pedig Dél-Szudánnal csap össze. Amennyiben Svetislav Pešić együttese megszerzi az első két hely egyikét, akkor az Angolával, Dominikai Köztársasággal, Fülöp-szigetekkel és Olaszországgal felálló A kvartett első két helyezettjével alkot majd új négyest, innen kell kiharcolnia az A-ból érkező új riválisok elleni mérkőzéseken a negyeddöntőt. A Sasok esetében természetesen a nagy kimaradóktól hangos a sajtó, hiszen sem Nikola Jokićra, sem Vasilije Micićre, sem Nikola Kalinićra nem számíthat a szövetségi kapitány, Vladimir Lučić pedig komoly hátsérülése és operációja miatt maradt le a repülőgépről. Ennek fényében talán nem kell túlzott elvárásokat megfogalmazni, bár a negyeddöntőbe jutás még a foghíjas kerettel is bőven teljesíthető és elvárható feladatnak tűnik, főleg úgy, hogy a felkészülési tornákon a szerbek nem mutattak rossz képet. A szövetségi kapitány Kínában közben közzé tette a végső 12-es névsort, amelyben Bogdan Bogdanović (Atlanta), Aleksa Avramović (Partizan), Dejan Davidovac (Crvena zvezda), Ognjen Dobrić (Virtus), Marko Gudurić (Fenerbahçe), Nikola Jović (Miami), Stefan Jović (Zaragosa), Vanja Marinković (Baskonia), Nikola Milutinov (Olimpiakosz), Filip Petrušev (Philadelphia), Dušan Ristić (Tenerife) és Boriša Simanić (Zaragosa) kapott helyet. A válogatott már Manilába repült, szombaton Quezon Cityben előbb Kína (a mi időnk szerint 14 óra), két nappal később Puerto Rico (14), augusztus 30-án pedig Dél-Szudán (10) lesz az ellenfél.

A vb csoportbeosztása, A csoport (Bulacan / Quezon City): Angola, Dominikai Köztáraság, Fülöp-szigetek, Olaszország. B csoport (Quezon City): Dél-Szudán, Szerbia, Kína, Puerto Rico. C csoport (Pasay): Egyesült Államok, Jordánia, Görögország, Új-Zéland. D csoport (Pasay): Egyiptom, Mexikó, Montenegró, Litvánia. E csoport (Okinava): Németország, Finnország, Ausztrália, Japán. F csoport (Okinava): Szlovénia, Zöld-foki Köztársaság, Georgia, Venezuela. G csoport (Jakarta): Irán, Spanyolország, Elefántcsontpart, Brazília. H csoport (Jakarta): Kanada, Lettország, Libanon, Franciaország. A torna menetrendje: csoportkör (augusztus 25–30.), második csoportkör (szeptember 1–3.), negyeddöntők (szeptember 5–6.), elődöntők (szeptember 8.), éremmeccsek (szeptember 10.).