2024. szeptember 1., vasárnap
XIX. FÉRFI-VB

A nagy balti kisállamok

A negyeddöntőhöz érkezett 19. férfi kosárlabda-világbajokság. A vb eddigi menetének három nagy meglepetése volt, s mind a hármat balti országok keltették. Az első nagy bumm az volt, hogy Lettország elütötte a továbbjutástól Franciaországot, s az északiaknak úgy megnőtt az étvágyuk, hogy a nyolcaddöntős fázisban a címvédő spanyolokat is legyőzték (ami végül meg az ibériaiak kiesését jelentette, hiszen tegnap a kanadaiaktól is kikaptak). Aztán tegnap csatlakoztak hozzájuk a litvánok is, akik meg a mindig legyőzhetetlennek hitt amerikaiakat verték meg 110:104-re, a sikert pedig még az első negyedben alapozták meg, amelyben a prepotens és még szundikáló tengerentúliakat 31:12-re leckéztették meg, frappáns választ adva arra a kérdésre, vajon legyőzhető-e Steve Kerr együttese.

Mindez azért nagyon érdekes, mert a negyeddöntőben Szerbia így nem az USA-val kénytelen farkasszemet nézni, hanem pont az említett Litvániával, ugyanis a Bogdan Bogdanović által dirigált gárda immár nem vacakolt a Dominikai Köztársasággal, hanem a meccs elejétől igen komolyan és koncentráltan játszott, s mindezt a meccs végéig meg is tartotta, így végül 33 ponttal nyert. A mieink közül az olaszok elleni kudarc után kemény önkritikát gyakorolt csapatkapitány emelkedett ki, aki ezúttal mindössze egy szabaddobást tévesztett el, három triplát és négy duplát lőve összesen 20 pontig jutott.

A litvánok ihletetten játszottak az amerikaiak ellen (Fotó: Beta/AP)

A litvánok ihletetten játszottak az amerikaiak ellen (Fotó: Beta/AP)

Az említett negyeddöntőben aztán minden lehet: ha a szerbek hozzák a legjobbjukat, nyerhetnek, ellenkező esetben bajban lesznek. A meccs kedden 10.45-kor lesz műsoron. E meccs győztese az elődöntőben vagy Kanadával, vagy Szlovéniával találkozik. Ma szünnap van.

Eredmények, nyolcaddöntős csoportok, 2. forduló: Szerbia–Dominikai Köztársaság 112:79, Olaszország–Puerto Rico 73:57, Montenegró–Görögország 73:69, Litvánia–USA 110:104, Ausztrália–Grúzia 100:84, Németország–Szlovénia 100:71, Lettország–Brazília 104:84, Kanada–Spanyolország 88:85. Az I csoport végeredménye: 1. Olaszország 9, 2. Szerbia 9, 3. Puerto Rico 8, 4. Dominikai Köztársaság 8 pont. A J csoport végeredménye: 1. Litvánia 10, 2. USA 9, 3. Montenegró 8, 4. Görögország 7 pont. A K csoport végeredménye: 1. Németország 10, 2. Szlovénia 9, 3. Ausztrália 8, 4. Grúzia 7 pont. Az L csoport végeredménye: 1. Kanada 9, 2. Lettország 9, 3. Spanyolország 8, 4. Brazília 8 pont.
A negyeddöntő párosítása: Litvánia–Szerbia, Olaszország–USA, Németország–Lettország, Kanada–Szlovénia.
A 17–32-es helyosztós csoportokat Dél-Szudán, Egyiptom, Japán és Franciaország nyerte meg.