2024. szeptember 1., vasárnap
XIX. FÉRFI VB

Bogdanovićék éremért játszanak!

Amikor a legjobban kellett, akkor húzta elő Szerbia a legstabilabb játékát és legjobb védelmét a Fülöp-szigeteki–japán–indonéz rendezésű férfi világbajnokságon. Svetislav Pešić legénysége a negyeddöntőben azzal a Litvániával nézett szembe, amely két nappal korábban hatalmas fegyvertényt hajtott végre, hiszen megverte az Egyesült Államokat. Ehhez képest a balti csapat lendülete csupán egyetlen negyeden át tartott ki, amit 25:24-re megnyert, ettől kezdve azonban egyre jobban összeállt Bogdan Bogdanovićék védekezése, miközben a Sasok támadása változatlanul nagyüzemben termelte a kosarakat. A szerb csapatkapitány távolról (2/4) és közelebbről (7/9) is roppant hatékonyan emelgette a dobásokat, miközben a palánkok alatt az első félidőben Nikola Milutinov (9), a másodikban főleg a fiatal Filip Petrušev (17-6) villogott. A nagyszünetben 49:38-as szerb előny állt a kijelzőn, és a litvánok a folytatásban sem tudtak közelebb kapaszkodni, sőt, Szerbia a harmadik periódus végére már húsz pont körüli előnnyel érkezett meg, így a zárónegyedben csak a pontos végeredmény volt kérdéses, a legeredményesebb Bogdanović 21 ponttal zárt. A szerbek szeptember 8-ai elődöntős ellenfele a mai Kanada–Szlovénia meccs győztese lesz, de ha itt kikapnak, akkor is a bronzéremért léphetnek majd parkettre.

A szerb védelem jelesre vizsgázott Litvánia ellen (Fotó: FIBA)

A szerb védelem jelesre vizsgázott Litvánia ellen (Fotó: FIBA)

A másik tegnapi negyeddöntős találkozón az USA a 24 pontos Mikal Bridges vezetésével valósággal legázolta Olaszországot, és az elődöntőben a mai német–lett csata továbbjutóját várja.

Eredmények, negyeddöntő: Szerbia–Litvánia 87:68, Egyesült Államok–Olaszország 100:63. Ma: Németország–Lettország, Kanada–Szlovénia.