2024. július 27., szombat
XIX. FÉRFI VB

Kanadát kell megverni, de Párizs már biztos!

Kényelmes helyzetben nézhette végig a szerb csapat a Fülöp-szigeteki–japán–indonéz rendezésű vb utolsó negyeddöntőjét, hiszen már az elődöntőben tudhatta magát, a Kanada–Szlovénia derbin pedig az is eldőlt, ki lesz a Sasok holnapi ellenfele. Rangadóhoz méltó parádés meccs vette kezdetét, a kanadaiak kiváló irányítójuk, Shai Gilgeous Alexander (29) vezényletével sorra vitték végig a sikeres támadásokat, de a túloldalon is emberükre akadtak, hiszen Luka Dončić (26) is ihletetten dirigált társainak, és a szlovén triplák szinte futószalagon hullottak a gyűrűbe.

A nagyszünetben 50:50 állt a kijelzőn, ám a folytatásban megváltoztak az erőviszonyok. Kanada a térfélcsere után jelentősen feljavuló RJ Barrett-tel (24) az élen folytatta a pontszórást, ám Szlovénia támadása megakadt, ami hamarosan két számjegyű juharleveles előnyt eredményezett. A szláv ország helyzetét ráadásul az is súlyosbította, hogy zsenijük az utolsó tíz perc elején második technikai faultját is begyűjtötte a szerinte rossz fújás miatti szövegelésért, vagyis el kellett hagynia a parkettet. A kilátástalan helyzetből egy utolsó szlovén roham mutatott esetleges kiutat, de az erőn felüli teljesítmény nem tarthatott sokáig, Kanada az utolsó percekben stabilizálta a különbséget, és nyert (100:89). A szerb csapat pedig ezzel egy időben annak is örülhetett, hogy Szlovénia kiesésével bekerült a torna két legjobb európai gárdája közé, vagyis megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára!

Dillon Brooksék kőkeményen védekeztek Luka Dončićon, aki ehhez képest kevés fújást kapott (Fotó: FIBA)

Dillon Brooksék kőkeményen védekeztek Luka Dončićon, aki ehhez képest kevés fújást kapott (Fotó: FIBA)

A másik ágon USA–Németország elődöntőt rendeznek, miután a németek fordulatos mérkőzésen, szoros végjátékot követően kiejtették Lettországot. A kis balti állam remekül kezdett, percek alatt tízpontos előnyt alakított ki, ám a németek gyorsan felvették a ritmust, és az első negyed végén már csak hárommal „égtek” (13:16). A folytatásban sokkal pontgazdagabb kosárlabda alakult ki, amelyben a kiegyenlítettebb csapatjátékot hozó német részről a kiváló erőcsatár Franz Wagner (16) járt élen, a lettektől pedig a fiatal tehetséges irányító, Artūrs Žagars (24) és a hat triplát bevágó tüzelőnagyágyú, Davis Bertans (20). A térfélcserét követően szoros harmadik játékrész következett, amelyben többször oda-vissza adták egymásnak a vezetést a felek, és senki sem birtokolt négy pontnál nagyobb vezetést. Nem így a zárónegyedben, amikor Németország 12:1-gyel kezdett (62:59-ről 74:60), ezzel pedig megalapozta győzelmét, bár Bertans az utolsó másodpercekben még felemelhetett egy távoli hárompontost a győzelemért.

Eredmények, negyeddöntő: Németország–Lettország 81:79, Kanada–Szlovénia 100:89. Az elődöntőben (pénteken): Egyesült Államok–Németország, Szerbia–Kanada. Az 5–8. helyért, elődöntők (ma): Olaszország–Lettország, Litvánia–Szlovénia.