2024. szeptember 1., vasárnap
NŐI EB

Akadozós kötelező

Nem fázott rá Szerbia, hogy kikapott Magyarországtól az utolsó csoportfordulóban, így másodikként nyolcaddöntőre kényszerült a szlovén–izraeli rendezésű női kontinenstornán. Marina Maljković csapata a C jelű kvartettben harmadik Nagy-Britanniával játszott a negyeddöntőért, és sokáig úgy tűnt, hogy gondjai akadhatnak a címvédőnek. A döcögős játékkal induló meccsen a szerbek 13:10-ra húzták be az első negyedet, de a vaskosan esélytelen britek Tamitope Fagbenle (20) vezetésével nem adták könnyen a bőrüket, és tartották a lépést (a nagyszünetben 29:28). A forgatókönyv a harmadik negyed közepén íródott át, amikor a szerb lányok 7:0-s futással visszavették az előnyt az akkor épp vezető riválistól (36:38-ról 45:38), ezután pedig már nem engedték ki a kezükből, bár a britek szinte végig tűzközelben maradtak. A szerbek kulcsembere Jelena Nogić lett, aki a padról beszállva a harmadik legtöbb időt töltötte a parketten, bevágott két triplát, és 6/11-es mezőnymutatóval, összesen 16 ponttal magasan a csapat legeredményesebb játékosa volt. Szerbia negyeddöntős ellenfele Belgium, amely a felek legutóbbi két barátságos meccsén győzött, a két évvel ezelőtti Eb-n viszont az arany felé tartva a szerbek thriller-végjátékban megverték őket (74:73) az elődöntőben.

A britek ellen a csereként beszálló Nogić kapta el legjobban a fonalat (Fotó: FIBA)

A britek ellen a csereként beszálló Nogić kapta el legjobban a fonalat (Fotó: FIBA)

A regionális ABA-liga döntője eljutott a sorsdöntő ötödik találkozóig, miután a Crvena zvezda a Pionir Stadionban másodszor is megverte a Partizant. Duško Ivanović legénysége az első negyed közepén ragadta magához a kezdeményezést, a játékrész végén 20:13-ra, a nagyszünetben 32:24-re vezetett. A harmadik periódus aztán tovább növelte a különbséget (a végén 49:39), és bár Željko Obradović fiai a zárónegyed közepére többször mindössze 5 pontra is felzárkóztak, a piros-fehérek nem engedték ki kezükből a számukra életben maradást jelentő diadalt.

Eredmények, nyolcaddöntő: Németország–Szlovákia 79:69, Szerbia–Nagy-Britannia 66:60. A negyeddöntőben (ma): Magyarország–Csehország, Spanyolország–Németország, Franciaország–Montenegró, Belgium–Szerbia. ABA-liga, döntő: Crvena zvezda–Partizan 68:56 (a sorozatban 2:2).

Nyitókép: A britek ellen a csereként beszálló Nogić kapta el legjobban a fonalat (Fotó: FIBA)