2024. szeptember 1., vasárnap
NŐI EB

A sorsfordító challenge!

Nem volt tekintettel rajongói idegzetére a magyar válogatott, amely a szlovén–izraeli rendezésű Európa-bajnokság negyeddöntőjében a ljubljanai Stožice csarnokban Csehországgal csatázott. Végtelenül darabosan indult a találkozó, amelynek első negyedében alig-alig tudtak betalálni a csapatok, a csehek 11:7-re hozták le a tíz percet. Székely Norbert együttese aztán ritmust váltott, és elkezdtek ülni a magyar lányok dobásai, elsősorban a honosított Cyesha Goree (17) formája jött meg, de a többiek is rendre betaláltak. A nagyszünetben 29:22-es magyar előnyt mutatott a kijelző, a harmadik periódus vége felé pedig már többször is 17 pont volt a felek között (43:26, majd 48:31), ekkor úgy tűnt, Magyarország könnyed sikerrel jut tovább.

Nem így gondolták viszont a csehek, akik hatalmas hajrába kezdtek, miközben a magyar lányok sorra adták el a labdákat. Csehország teljesen felzárkózott a hajrára (54:54), sőt Katerina Zeithammerova kettesével még a vezetést is átvette (60:61). 11 másodperccel az órán a magyarok támadtak, de Studer Ágnes kezéből elhagyta a labda a pályát – legalábbis úgy tűnt, Székely azonban visszanézést kért, a francia játékvezetők pedig hosszas videózás után magyar labdát ítéltek meg, 5 másodperccel az órán. A beadás után a csapatkapitány, Dubei Debóra vállalta fel a felelősséget, aki jobbról emelte fel a középtávolit, dobása pedig hajszálpontosan a helyére szállt! A csehek utolsó támadása eredménytelen volt, Magyarország így 1997 óta először jutott be az Eb legjobb négy gárdája közé, ahol a spanyol–német meccs győztese lesz a riválisa.

Dubei Debóra a helyére küldi a győztes kosarat (Fotó: FIBA)

Dubei Debóra a helyére küldi a győztes kosarat (Fotó: FIBA)

A címvédő Szerbia csúfos, 28:8-ra elbukott első negyeddel kezdett Belgium ellen, és esélye sem volt a sikerre, így kiesett a tornáról.

Eredmények, negyeddöntő: Magyarország–Csehország 62:61, Belgium–Szerbia 93:53.

Nyitókép: Dubei Debóra a helyére küldi a győztes kosarat (Fotó: FIBA)