2024. szeptember 1., vasárnap
U18-AS NŐI EB

Szlovénia a kontinens csúcsán

A törökországi Konyában véget ért a junior női Európa-bajnokság, amelyen Szerbia és Magyarország is rangos helyezést ért el, bár az érem még utóbbinak sem jött össze. A szerb lányok a csoportban a letteket és az izraelieket megverték, a spanyoloktól kikaptak, majd az egyenes kieséses szakaszban a finneket és a lengyeleket is búcsúztatták. Az elődöntőben azonban már túl nagy falat volt Szlovénia (65:89), ahogyan a bronzmeccsen is a rangadón másodszor diadalmaskodó Spanyolország. A magyar lányok a kvartettjükben kikaptak a franciáktól, majd simán megverték a lengyeleket és a törököket. A rájátszásban Olaszország még megoldható feladat volt, de Szlovénia számukra is kemény dió volt, a helyosztókon aztán összejött az 5. pozíció Magyarországnak.

A legfényesebb éremért a mieinket kiejtő Szlovénia és a hasonló elánnal, ellentmondást nem tűrően menetelő Franciaország csapott össze, a finálé egyben a torna legkiélezettebb csatáját is hozta. A szlovének a találkozó korai szakaszában többször is 9 ponttal vezettek, de a franciák innen visszakapaszkodtak, és csak idegtépő végjátékban adták meg magukat (63:61).

Ünnepelnek a szlovén lányok (Fotó: FIBA)

Ünnepelnek a szlovén lányok (Fotó: FIBA)

U18-as női Eb, az 5–8. helyért: Magyarország–Lengyelország 74:40, Törökország–Lettország 65:51. A 7. helyért: Lengyelország–Lettország 79:56. Az 5. helyért: Magyarország–Törökország 57:44. Elődöntők: Szlovénia–Szerbia 89:65, Franciaország–Spanyolország 82:49. Bronzmérkőzés: Spanyolország–Szerbia 80:52. Döntő: Szlovénia–Franciaország 63:61.

U20-AS FÉRFI EB

Szerbia felemás mérlege

Részben a leánybajnoksággal párhuzamosan zajlott a két évvel idősebb fiúk kontinenstornája, amelyen Szerbia eddig felemás mérleget tud felmutatni. A fiatal Sasok a B csoportban előbb könnyedén, 82:61-re verték meg Észtországot, majd hasonlóan sima, 76:54-es vereséget szenvedtek el Spanyolországgal szemben. A tegnapi utolsó fordulóban Montenegró volt az ellenfél, a tét csak a sorrend volt, hiszen a 16 csapatos torna minden gárdája továbbjut a négy, egyenként négycsapatos csoportból. Magyarország a B divíziós bajnokság B csoportjában érdekelt, eddig egy Portugália elleni vereséget (60:65) és egy Luxemburg elleni győzelmet (85:63) írt be. Az ötös csoport első két helyezettje jut be a negyeddöntőbe, a magyarokra még Nagy-Britannia és Ausztria vár a csoportküzdelmek során.

Nyitókép: Ünnepelnek a szlovén lányok (Fotó: FIBA)