2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

Silány mezőny egy értelmetlen versenyen

Szombatra hirdették meg Szabadkán 2014 tartományi bajnokságát kötöttfogású birkózásban. Mivel a vajdasági szövetségből valaki (Ivica Frgić?) kitalálta, hogy 2 kg-os tolerancia lesz a megmérettetésen, így azt valójában sehogyan sem nevezhetjük „bajnokságnak”, hiszen nem a FILA szabályai szerint zajlottak, tehát csak arról számolhatunk be, hogy tartományi versenyt tartottak a felnőttek számára, amelyre 58 versenyző jelentkezett a méretkezésnél, de csak 54 lépett szőnyegre. Nem voltak ott a válogatottak sem, s a mezőny valójában azokból állt, akik most próbálták ki magukat először ebben a mezőnyben, valamint azokból, akiknek kevesebb alkalmuk van a bizonyításra.

A torna aztán villámgyorsan lezajlott, hiszen sokan nem is gondolták komolyan a versenyzést, hanem előre feladták a küzdelmeket, így másfél óra alatt minden véget ért. Mindez azért nem homályosítja el azok eredményét, akik megdolgoztak az éremért, ám a végére már mindenki az egész bajnokság létjogosultságát feszegette, hiszen ilyen formában semmi értelme sincs, s csak költségeket jelent a szervezőnek és a kluboknak is.

– Személy szerint nem is azt nehezményezem, hogy meghirdették a 2 kilós toleranciát, hiszen az már technikai dolog, miként szerveznek meg egy versenyt. Az a baj, hogy az itt elért eredmények semmit sem érnek, semmire sem jogosítanak fel, s az sincs szankcionálva, ha valaki leméretkezik, de nem akar küzdeni. A mi időnkben komoly versenynek számított ez, hiszen az adott birkózó csak akkor léphetett fel az országos bajnokságon, ha a tartományban érmes lett. Így aztán ádáz küzdelmek alakultak ki, s volt olyan is, hogy az aktuális országos bajnok meg sem védhette titulusát, mert elbukott Vajdaságban. Nem azt mondom, hogy pontosan ilyen mércéket kellene felállítani, de meg kellene határozni valamit, hogy az motiválja a fiatalokat. Én még azért sem haragudnék, ha súlycsoportonként az első nyolc juthatna el az országosra, de kell hogy legyen valami kritérium, mert így nincs túl sok értelme az egésznek – nyilatkozta Zörgő László zentai vezetőedző.

A tornát értelemszerűen a legtöbb versenyzőt felvonultató házigazda nyerte meg csapatban, mögötte pedig az a Potisje végzett, amely soraiban például első lett az újra aktív Lőrincz Rudolf és a küzdeni akarásban mindig jelesre vizsgázó Slejher Tamás. A Zentának két ezüst jutott (az egyiket az élete első felnőttversenyén indult Kalmár Csongor nyerte), de meg kell említeni, hogy nem lépett fel Nagy Tamás és a kiütésekkel küszködő Aleksandar Šefer, akik mindketten az aranyra is vastagon esélyesek lettek volna.

Eredmények, 59 kg: 1. Dudás Róbert (Spartacus), 2. Slavko Vuković (Novi Sad), 3. Nikola Marković (Proleter), Fejszthámel Dániel (Potisje). 66 kg: 1. Milan Marić (zombori Radnički), 2. Vass Tamás (Zenta), 3. Stefan Liščević (zombori Radnički), Penjov Edvin (Spartacus). 71 kg: 1. Lőrincz Rudolf (Potisje), 2. Danko Gajić (zombori Soko), 3. Csábi Valentin (Proleter), Juhász Krisztián (Potisje). 75 kg: 1. Balázs Lehel (Spartacus), 2. Kalmár Csongor (Zenta), 3. Penjov Ervin (Spartacus), Marko Mišić (Proleter). 80 kg: 1. Valdemar Štajer (Novi Sad), 2. Mladen Gavrić (zombori Radnički), 3. Tóth Olivér (Spartacus), Ilija Radaković (Novi Sad). 85 kg: 1. Slejher Tamás (Potisje), 2. Ninoslav Štefanek (Spartacus), 3. Jovan Kalaba (Proleter), Ladóczki Attila (Potisje). 98 kg: 1. Vujadin Bosnić (Spartacus), 2. Horváth Szabolcs (Spartacus), 3. Jankovics Emil (Spartacus), Miloš Rkman (zombori Radnički). 130 kg: 1. Varga Zoltán (Spartacus), 2. Andrej Dukić (zombori Radnički), 3. Bűn Roland (Spartacus), Nikola Eremić (Proleter).

Összesítettben: 1. Spartacus 55, 2. Potisje 24, 3. zombori Radnički 23 ponttal stb.