2024. szeptember 3., kedd
BIRKÓZÁS

Fríszt a bírók fosztották meg a döntőtől

A szerbiai birkózó-válogatott tagja, a zentai Frísz Krisztián ötödik lett a finnországi Vantaa-ban zajló felnőttbirkózó-Európa-bajnokság szombati versenynapján a kötöttfogásúak 59 kilogrammos súlycsoportjában. A Szerbiai Birkózó-szövetség (RSS) beszámolója szerint az elődöntőben a bírók megkárosították a szerbiai válogatottat, akinek így nem sikerült a döntőbe jutnia. Az RSS szerint a fináléba kerülésért megrendezett mérkőzésen, amelyen Frísz ellenfele a bolgár Kosztadinov volt, a bírók hét másodperccel a vége előtt Fríszt passzivitás miatt megintették, s így a zentai versenyző nem jutott döntőbe, hanem a harmadik helyért megrendezett találkozón lépett szőnyegre, amelyet az orosz Kujlakov ellen veszített el. Željko Trajković, a Szerbiai Birkózó-szövetség elnöke a szombati versenynap után azt nyilatkozta, hogy Fríszt megkárosították a bírók.

- Nem szoktam a bíráskodással foglalkozni, de ezúttal a felvételeknek köszönhetően bizonyítható az állításom. Még jobban sajnálhatjuk a történeteket, ha figyelembe vesszük, hogy az eset után a bolgár fiú megnyerte a döntőt és Európa-bajnok lett. Nem tudom elfogadni és megérteni sem az ilyen szurkolói bíráskodást, annál is inkább, mivel a mi emberünk, a szerbiai Nenad Lalović, a Nemzetközi Birkózó-szövetség elnöke. Sajnos ezúttal a bíróknál nem a küzdelem és a birkózói szabályok, hanem valami más döntött – mondta Trajković, aki hozzátette, hogy Frísz ötödik helye megfelel a célkitűzésnek, de azért a szomorúság megmarad, mivel karnyújtásnyira volt az érem.
A szerbiai válogatottak közül vasárnap, a torna utolsó napján Aleksandar Maksimović (71 kg), Nemes Viktor (75 kg) és Báló Petar (80 kg) lép szőnyegre.