2024. szeptember 3., kedd

BIRKÓZÁS: Kadét-Eb: fontos Szabadka és környéke számára

2015 augusztusában Szabadka ad otthont a kadét korosztályú birkózók Európa-bajnokságának, s ezzel kapcsolatban a szabadkai városházán sajtótájékoztatót tartottak. Maglai Jenő polgármester szerint óriási megtiszteltetés az észak-bácskai városnak, hogy ekkora versenyt láthat vendégül, de, mint mondta, annak megrendezése rengeteg munkával és felelősséggel is jár.

Vjekoslav Ostrogonac sporttanácsos elmondta, hogy az eseményt szervező Spartacus Birkózóklub a város és az ország egyik legsikeresebb sportegyesülete, amely augusztus 6-a és 9-e között várhatóan több mint 600 birkózót (meg legalább ennyi kísérőszemélyzetet és szurkolót) lát majd vendégül, ami a város és környéke számára turisztikai szempontból is rendkívül fontos lehet.

Andrija Romić, a Spartacus elnöke szerint már korábban voltak ígéretek, hogy Szabadka rendezheti majd ezt a kontinensbajnokságot, de végül a közelmúltban Finnországban megrendezett felnőtt-Európa-bajnokságon hozták meg a pozitív döntést.

Sreten Damjanović, a korábbi kétszeres világbajnok edző szerint a klub múltjában is sok a kiváló birkózó, méltán lehet büszke a város erre a sportegyesületre, de ilyen merész, nagy vállalkozások is kellenek ahhoz, hogy a jövő generációi is hasonló sikereket érhessenek el.

Hegedűs mint FILA-elnök?

Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) elnöke, a nemzetközi szövetség (FILA) vezetőségének tagja fontolgatja, hogy pályázik a FILA elnöki posztjára, amelyet jelenleg a szerb Nenad Lalović tölt be. Hegedűs a közelgő, szeptemberi FILA-tisztújításról elmondta, hogy elnököt is választ a szövetség, s június 6-áig lehet beadni a jelöléseket. Jelezte, komolyan gondolkodik azon, hogy pályázzon-e a tisztségre, ám addig még két hónap van, így van ideje alaposan átgondolni mindezt. A magyar szövetségnek a közeljövőre vonatkozó feladataival és terveivel kapcsolatban kiderült: Magyarország 2016-ban szeretne olimpiai kvalifikációs versenyt rendezni, s Hegedűs bízik benne, hogy többek között a tavalyi világbajnokság sikeres megrendezése segíti majd ezt a kandidálást, ugyanakkor jelezte, biztosan óriási lesz a konkurencia.

Megérkezett a grúz szakember

A napokban megérkezett Szerbiába a grúz Josep Berisvili, a szakembert a Szerbiai Birkózószövetség hívta meg, s júniusig szemináriumokat tart az ország több pontján. A turnét Zomborban kezdte meg, de ellátogat többek között Magyarkanizsára, Nagybecskerekre és Újvidékre is, s Zentán például pont akkor tartózkodik majd az ország egyik legjobb nevelőegyesületében, amikor a klub megünnepli fennállásának 90. évfordulóját (május elején, derekán).