2024. szeptember 3., kedd
KARATE

Három szabadkai érem az Eb-n

A szabadkai Enpi Karateklub tagjai a szerbiai válogatott színeiben egy első és két harmadik helyet nyertek a Drezdában megtartott Európa-bajnokságon. A szerbiai felnőttválogatott csapatban (soraiban két Enpi-versenyzővel) megvédte a két évvel ezelőtt Székesfehérváron megszerzett Európa-bajnoki címét, a szerbiai juniorválogatott (két Enpi-versenyzővel a soraiban) bronzérmet szerzett, egyéniben Milan Poledica pedig szintén a dobogó legalsó fokára állhatott fel a 24 ország részvételével lebonyolított kontinensviadalon.

Milorad Ćopić, a válogatott és az Enpi edzője, az Enpi Karateklub elnöke elmondta, hogy az eredmények hatalmas sikernek számítanak nemcsak a szabadkai, hanem a szerbiai karate számára is.

– Több probléma is nehezítette a felkészülést, legjobbjaink közül néhányan sérülés miatt nem tudtak elutazni a németországi városba, és az anyagiak előteremtése terén is akadtak némi gondok. Egyáltalán nem vártunk ilyen jó eredményeket, és nem igazán számítottunk arra, hogy megvédjük címünket. Felfiatalított csapatunkkal az Eb előtt már azzal is elégedettek lettünk volna, ha túljutunk az első fordulón – emelte ki Ćopić.

A felnőttválogatott az első fordulóban 3:0-ra verte a románokat, a másodikban ugyanilyen arányban az oroszokat, az elődöntőben pedig 3:2-re a két honosított japánnal felálló belgákat. Ez a találkozó négy párharc után 2:2-re állt, a mindent eldöntő mérkőzésen pedig a szabadkai, alig 18 éves Kemal Rabti bravúros győzelmet aratott ellenfele felett, és a döntőbe juttatta Szerbiát. A fináléban a 2500 néző sem zavarta meg a válogatottat, és sima, 3:0 arányú győzelmet arattak Dánia felett.

A Đorđe Vukovićtyal és Dejan Otaševićtyel szőnyegre lépő szerbiai juniorválogatott Izrael és Írország ellen is 2:0-ra nyert, az elődöntőben azonban 2:1-es vereséget szenvedett a későbbi Európa-bajnok Ukrajnától. A bronzmérkőzésen Szlovénia ellen, kiegyenlített mérkőzésen, 2:1-re nyert a szerb együttes.

A válogatott versenyzők már az októberi, a lengyelországi Krakkó mellett, a shotokan világszövetség szervezésében megrendezendő világbajnokságra és a 17 éven aluliak világkupájára készülnek.