2024. szeptember 3., kedd
Birkózás

„Ráncfelvarrás” a FILA-ban

A Magyarkanizsán befejeződött birkózó Mediterrán Bajnokság megnyitóján megjelent Nenad Lalović, a FILA elnöke is, s ott elárulta, igazi ráncfelvarrás lesz a FILA-nál.

– Az új szabályokat már láthatta a világ, s remélem, hogy mindenki elégedett vele. Most az következik, hogy új statútumot kap a FILA, de ez még nem minden, mert a világszövetség neve és jele is megváltozik, s megváltozik majd a szőnyeg kinézete, a bírók és a versenyzők ruhája is.

Mi lesz az új neve a FILA-nak?

– Ezt még pontosan nem tudom megmondani, mert igazából még nincs eldöntve. Ezzel kapcsolatban két ügynökséget is megbíztunk, s az üzbegisztáni kongresszuson derül ki. A riói olimpiára máris készülünk, egy egészen új prezentációval.

És a szőnyegek?

– Ezzel is szakértők foglalkoznak. Az új szőnyegnek médiabarátnak kell kinéznie. A tévések például allergiásak a szőnyeg sárga közepére. Ezt a 70-es években alakították így, amikor még fekete-fehérben közvetítettek.

A FILA elnökeként beutazta már az összes kontinenst. Mi a tapasztalata, hol a legnagyobb az érdeklődés a birkózás iránt?

– Mindenekelőtt Európában, de vannak még igen erős központok, mint például Irán, Dél-Korea és Japán. Jövőbeni feladatunk Kínával foglalkozni, mert az egy alvó óriás, de már ébredezik, hiszen kötöttünk kínai cégekkel szponzori szerződést. Az európai birkózók minden nagyversenyen az érmek felét kaparintják meg, de a mi kontinensünkön is van még feladat. Alapul a németeket vehetjük, ahol a télen szerencsém volt megtekinteni a kupadöntőt, amelyen 6000 néző szurkolt. Érdekes a Bundesliga is, hiszen főleg kisebb városok adják a klubokat, de egy-egy ligameccsre 3000-4000 ember kíváncsi. Szervezésben ez kell nekünk. Úgy is lehetne mondani, hogy a keleti versenyzők és a nyugati szponzorok a nyerő kombináció. Voltam például olyan osztrák klubban, amelynek 70 szponzora van!

Néhány évvel ezelőtt újraélesztették a bajnokcsapatok versengését. Ezen a téren merre fog haladni a birkózás?

– 2015-ben újra lesz BEK birkózásban. Ezzel egyébként az a bajunk, hogy más kontinenseken nem bírjuk ezt kivitelezni. Az is gond, hogy egyes országokban csak az egyik stílus fejlett, mint például a Balkánon és Skandináviában. Vannak olyan országok is, amelyekben nem létezik női birkózás. Mindezek megoldandó problémák, de a lényeg az, hogy minden versenysorozatnak szponzora kell hogy legyen. A versenynaptárunk egyébként túlzsúfolt, így azt is át kell értékelni, hogy az ilyen típusú versenysorozatok is teret kapjanak. Mindezt tehát újra kell éleszteni, mert a 2008–2009-es krízissel anyagi okok miatt megcsappant az érdeklődés.