2024. szeptember 3., kedd
Birkózás

Hét szerb arany a nyolcból

A magyarkanizsai birkózó Mediterrán Bajnokság utolsó napján felnőtt kötöttfogásban ismét uralmuk alá vették a dobogó legfelső fokát a hazaiak, és a 8 súlycsoportból 7-ben aranyat hoztak.

A 71 és a 75 kilogrammos súlycsoportokban a Nemes testvérek, Máté és Viktor indították meg a győzelmek sorát. Máté a 71 kilósok között szép és higgadt birkózással győzte le a csoport egyik legesélyesebbjét, az algériai Boudjemlinet, Viktor pedig a 75 kilóban az Európa-bajnoki 3. helyezett, horvát Starčevićet győzte le fölényesen 10:1-re. A döntőben Nemes Máté a kétszeres junior Európa-bajnok Aleksandar Maksimovićtyal birkózott az aranyért, akitől azonban technikai tussal kapott ki.

Mindeközben a 66 kilósok között Davor Štefanek haladt magabiztosan a döntő felé, nem is volt senki, aki megállítsa, haza is vitte az aranyérmet. A 80 kilósok csoportjában a zentai Báló Petar verte a mezőnyt, az 59 kilogrammos súlycsoportban pedig a szintén zentai Frísz Krisztián tett hasonlóképpen, akit még az aranyéremért vívott harcban sem tudtak komolyabban megszorongatni. A díjkiosztás után őt kérdeztük a felkészülésről:

– Készültem a versenyre, mivel mi már több mint két hónapja edzőtáborozunk. Szerintem mindenki egy kicsit elfáradt erre a napra, de nem ez a fő cél, hanem a világbajnokság, ami szeptemberben lesz Üzbegisztánban. Arra szeretnénk majd minél jobban felkészülni, és éremre pályázni – nyilatkozta Krisztián, aki kedden már utazik is Bulgáriába, majd onnan Azerbajdzsánba további felkészülésre.

Eredmények: 59 kg: 1. Frísz Krisztián (szerbiai), 2. Ivan Lizatović (horvát), 3. Jonatan Lemariethiam (macedón). 66 kg: 1. Davor Štefanek (szerbiai), 2. Matiasz Vladimirosz (görög), 3. Benaissa Tarek Aziz (algériai) és Hugo Passos (portugál). 71 kg: 1. Aleksandar Maksimović (szerb), 2. Nemes Máté (szerbiai), 3. Georgiosz Prevolarakisz (görög) és Boudjemline Akrem (algériai). 75 kg: 1. Nemes Viktor (szerbiai), 2. Jure Kuhar (szlovén), 3. Božo Starčević (horvát) és Hassli Franck (macedón). 80 kg: 1. Báló Petar (szerbiai), 2. Nikolaosz Varkasz (görög), 3. Slejher Tamás (szerbiai). 85 kg: 1. Dejan Franjković (szerb), 2. Dimitriosz Papadopoulosz (görög), 3. Krešimir Franić (horvát). 98 kg: 1. Tomislav Lavrić (horvát), 2. Szpiridon Kouroudacisz (görög), 3. Saleh Naouzat (szír) és Mohamed Louafi (algériai). 130 kg: 1. Nemanja Pavlović (szerb), 2. Bűn Roland (szerbiai), 3. Leon Nikolaosz (görög).

Csapatban: 1. Szerbia 75 pont, 2. Görögország 58 pont, 3. Horvátország 35 pont stb.