2024. szeptember 3., kedd

Az ausztráloknak nem szóltak: az Aranykesztyűnek Szerbiában a helye

ÖKÖLVÍVÁS

A szerbiai Milan Osadkovski győzelmével ért véget Szabadkán a 32. Ifjúsági Aranykesztyű nemzetközi ökölvívótorna, melyen az Egyesült Államok, Kazahsztán, Üzbegisztán, Ausztrália, Örményország, Azerbajdzsán, Bulgária, Magyarország, Horvátország, Svédország, Ciprus, Bosznia-Hercegovina, Franciaország, Németország, Oroszország, Szlovákia, Izrael, Lengyelország és Szerbia legjobb 1996-ban és ’97-ben született ökölvívói vettek részt. A négy nap során a fiúk mezőnyében 185, a lányoknál pedig 35 versenyző lépett ringbe. A szerbiai csapat tagjai közül Miralem Ahmeti (75 kg) és Milan Osadkovski (60 kg) került döntőbe a fiúk, valamint Tamara Jovanović (48 kg) és Milena Matović (64 kg) a lányok mezőnyében. A négy közül egyedül a zsablyai Osadkovskinak sikerült nyerni, de a szakemberek egybehangzó véleménye és a látottak alapján is leszögezhető, hogy erősen lejtett a hazai ring. Az ausztrál Liam Wilson ugyanis alaposan móresre tanította a szerbiai ökölvívót, a bírák mégis a szerbiai ökölvívót hozták ki győztesnek. Ennél már csak akkor volt nagyobb a megrökönyödés, amikor a torna legjobb ökölvívójának is őt választották. Mindhárom szabadkai ökölvívó már az első fordulóban kiesett. A 49 kg-ban induló Veljko Gligorić a későbbi győztes indiai Bhimtől, az 52 kg-os Aleksa Gligorić a szintén későbbi győztes orosz Kasaijától, a 60 kg-ban induló Szabó Flórián pedig a döntős ausztrál Wilsontól szenvedett vereséget.

A torna Európa-bajnokság volt kicsiben, hiszen nagyon színvonalas mérkőzéseket láthattunk. Nagyon tetszett az indiai versenyzők teljesítménye, akik négy aranyat gyűjtöttek be, de őket is felülmúlták az öt aranyat szerző oroszok. A szabadkai ökölvívók sajnos már az első napon búcsúzni kényszerültek. Szabó rendkívül szoros meccset vívott, de végül ausztrál ellenfele jobbnak bizonyult nála. Úgy érzem, hogy Szabó mintha fejben nem lett volna ott a mérkőzésen, lehet, hogy a sok edzőtábor és a nemrég megtartott világbajnokság miatt picit ki volt égve. Ugyanezt lehetne elmondani az indiai bokszoló ellen kiesett Veljko Gligorićról is, Aleksa Gligorićnak pedig az orosz ellen nagyon vérzett az orra, és a bíró jobbnak látta beszüntetni a küzdelmet. Felháborodást okozott a döntők során, hogy az ausztrál Wilson és a szerbiai Osadkovski mérkőzésén a szerbiai fiút hozták ki győztesnek, ráadásul még az Aranykesztyűt is neki ítélték. Szerintem nem érdemelte meg a győzelmet. Lehet, hogy az ausztrálok többet nem fognak eljönni erre a versenyre – értékelte a versenyt Kőműves Péter, a Spartacus másodedzője.

A legtöbb aranyérmet – ötöt – az oroszok szerezték, India négy, Kazahsztán három, Üzbegisztán és Horvátország két-két, Örményország, Svédország, Ausztrália, az Egyesült Államok, Franciaország és Szerbia pedig egy-egy aranyat nyert. A lányok mezőnyében a legharciasabb meccsnek Matović–Ibragimova csatát választották, a legtechnikásabb öklözőnek az ausztrál Caitlin Parker bizonyult, a legjobb külföldi bokszoló az örmény Anush Grigorjan lett, az Aranykesztyűt pedig a svéd Agnes Alexiusson kapta. A fiúk mezőnyében az Aranykesztyű a szerbiai Osadkovskié lett, a legharciasabb meccset Tekejev és Anaszijan vívta, a legjobb külföldi ökölvívónak az orosz Levan Kasaija bizonyult, a legtechnikásabb versenyzőnek pedig a horvát Luka Plantićot választotta a szakzsűri.

A döntők eredményei, lányok, 48 kg: Angelina Lukas (kazah)–Tamara Jovanović (szerb) 3:0 (leléptetés az 1. menetben), 51 kg: Anush Grigorjan (örmény)–Pravish Kanu Konthoujam (indiai) 3:0, 54 kg: Zareen Nikhat (indiai)–Ferencz Judit (magyar) 3:0 (leléptetés az 1. menetben), 57 kg: Aigerim Oshakbay (kazah)–Klara-Fina Westerlind (svéd) 3:0, 60 kg: Agnes Alexiusson (svéd)–Nazim Iscsanova (kazah) 3:0, 64 kg: Karina Ibragimova (kazah)–Milena Matović (szerb) 3:0, 69 kg: Kala Shashi (indiai)–Bugyik Alekszandra (magyar) 3:0, 79 kg: Caitlin Parker (ausztrál)–Martha Fabela (egyesült államokbeli) 3:0.

Fiúk, 49 kg: Chand Bhim (indiai)–Thomas Blumenfeld (egyesült államokbeli) 3:0, 52 kg: Levan Kasaija (orosz)–Sulajmon Latipov (üzbég) 3:0, 56 kg: Hector Tanjara (egyesült államokbeli)–Singh Rampal (indiai) 3:0, 56 A kg: Abdulkaj Sarakmatov (üzbég)–Pavel Fjodorov (orosz) 3:0, 60 kg: Milan Osadkovski (szerb)–Liam Wilson (ausztrál) 3:0, 64 kg: Ivan Kozlovski (orosz)–Abilkhan Amankul (kazah) 3:0, 64 A kg: Chuchan Prayag (indiai)–Furkan Ayci (török) 3:0, 69 kg: Radzsab Radzsapov (orosz)–Tigran Melkonyan (örmény) 3:0 (kiütés az 1. menetben), 69 A kg: Christopher Fataki (francia)–Mahmud Gaipov (üzbég) 3:0, 75 kg: Luka Plantić (horvát)–Samil Katajev (orosz) 3:0, 75 A kg: Kozimbek Mardonov (üzbég)–Miralem Ahmeti (szerbiai) 3:0 (feladás az 1. menetben), 81 kg: Islam Tekejev (orosz)–Narek Anaszijan (örmény) 3:0, 91 kg: Toni Filipi (horvát)– Aleksander Celejewski (lengyel) 3:0, +91 kg: Viktor Orekov (orosz)–Ahammadali Tahirov (azerbajdzsáni) 3:0 (leléptetés a 2. menetben).