2024. augusztus 6., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Szegény ember vízzel főz

Az NB I. élcsapatai szerény döntetlenekkel folytatták a bajnokságot

Mintha mi sem történt volna, úgy telt el a magyar labdarúgó-bajnokság első idei fordulója, csendesen, békésen, sok döntetlennel. Nem volt kiemelkedő mérkőzés, nem tűnt fel világklasszis, a téli szünet nem borította fel senki életét. A Puskás Akadémia és a Kecskemét szerény 1:0-s győzelmei arra voltak jók, hogy szusszanásnyi lehetőséghez jussanak a játékosok, hiszen kicsit távolabb kerültek a kiesést jelentő veszélyzónától, egyedül talán a Budapest Honvéd mutatta meg, hogy bár sebezhető a védelme, hiszen még egy szedett-vedett Újpest is képes kétszer betalálni, de három rúgott góllal az NB I.-ben már kötelező meccset nyerni.

Az Újpestre egyébként is rájár a rúd, először Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót, amelyen felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét, hogy akadályozzák meg a klub általuk stiklinek vélt gazdasági húzását. Szilágyi azt állította, hogy az Újpest FC Kft.-nek mintegy 500 millió forintos adótartozása van, a sporttörvény decemberi, illetve az MLSZ klublicenc-szabályzatának februári változása azonban lehetővé tette, hogy a sportvállalkozások a bajnoki év alatt is átruházhassák a licencet – így az Újpest FC Kft. át is mentette vagyonát az Újpest 1885 Kft.-be. A klub nem reagált, de várható, hogy az ügynek lesz még folytatása.

Kedden aztán kiderült, hogy Rajczi Péter és Szabó Bence (az olimpiai bajnok, jelenlegi MOB-főtitkár fia) első fokon pert nyert a klub ellen, a két játékos azért fordult bírósághoz, mert egyikük sem fogadta el, hogy az Újpest a „nem megfelelő játéktudás” miatt egyoldalúan szerződést bontott velük. A harmadik eset pedig nemcsak az Újpestnek, de a magyar labdarúgásnak is tragédia: 59 évesen meghalt Fekete László, a klub négyszeres bajnok, 21-szeres válogatott, európai ezüstcipős csatára.

A hétvégén az élcsapatok egyike sem tudott győzni, a fehérvári szurkolók talán a legbosszúsabbak, hiszen a zűrzavaros időket átélő, tulajdonosváltás előtt álló Pécs otthonában illett volna nyerni. Az 1:1 után a hazaiak trénere, Lőrincz Emil sajnálta, hogy nem sikerült három pontot szerezni, José Gomes viszont optimistán üzent a drukkereknek: „Két pontot elveszítettünk, ennek ellenére a bajnokságot meg fogjuk nyerni.”

A fehérvári pontvesztés nagy lehetőséget kínált a Debrecennek, hogy növelje előnyét a tabellán, ám végül úgy játszott 1:1-et Diósgyőrben, hogy egy félidőt emberelőnyben futballozhatott különösebb eredmény nélkül. Persze azt is mondhatjuk, hogy a DVTK védekezett remekül, nagy kérdés, mi történt volna, ha Tomislav Sivić nem várja meg Mohamadou Abdourman kiállítását, hanem időben lecseréli az ámokfutóként rugdosódó kamerunit.

A hétvégén lehet javítani, a Diósgyőr Kecskeméten lép pályára, ahol eddigi öt egymás elleni bajnokiján még sohasem nyert, a Debrecen viszont magabiztosan fogadhatja a Haladást, a legutóbbi két alkalommal ugyanis egyaránt 2:0-ra verte a szombathelyieket.

Felzárkózhatott volna a Győr vagy a Fradi is, de a fővárosiak hiába szereztek vezetést és kerültek emberelőnybe, a hajrában Böde Dániel olyan gyatrán lőtte a megítélt büntetőt, hogy a győri kapus egy laza eldőléssel megfogta a labdát, és a vendégeknek még az egyenlítésre is futotta erejükből.

Thomas Doll edző nem hagyhatta ki a Fradi-közönség megdicsérését, de a „szegény ember vízzel főz” mondás tökéletesen igaz a csapatára: klasszis és vezéregyéniség nélkül nem lehet sikert elérni. Ebben a csapatban a brazil Leonardón és a bosnyák Muhamed Bešićen kívül nincs kiemelkedő tudású labdarúgó, az újonnan igazolt Mateo Pavlović egyelőre csak piros lapjával és hárommeccses eltiltásával hívta fel magára a figyelmet. Szombaton örökrangadó következik, a zöldek az MTK otthonában lépnek pályára, ebben a párosításban legutóbb egy emlékezetes mérkőzésen a kék-fehérek 4:2-re nyertek.