2024. augusztus 6., kedd
BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Pintér győri vereséggel mutatkozott be

Pintér Attila Egervári Sándorhoz, Csank Jánoshoz és Gellei Imréhez csatlakozott: ők voltak azok a szövetségi kapitányok a magyar labdarúgó-válogatottnál, akik az elmúlt húsz évben vereséggel mutatkoztak be a nemzeti csapat élén. A Pintér vezette válogatott szerda este Győrben, 14 ezer néző előtt 2:1-re veszített Finnország ellen, amely a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában kapott helyet.

Rudolf góljával Magyarország szerezte meg a vezetést (fotó: MTI)

Rudolf góljával Magyarország szerezte meg a vezetést (fotó: MTI)

Az első félidőben a magyar és a finn válogatott is egyszer-egyszer találta el az ellenfél kapuját, a különbség azonban jelentős volt, mivel a finn védelem hibája és a vendégkapus lepkézése miatt a vendéglátó együttes Rudolf góljával a 13. percben vezetéshez jutott. Ezenkívül volt még két sárga lap, Bogdánnak időhúzásért, Hetemajnak szabálytalanságért, és egy teljesen formán kívüli Koman, aki csak elvétve találkozott a labdával.

A második játékrészben pont ő hagyta ki a legnagyobb helyzetet: az 50. percben Leandro ment el a bal szélen, pontos középre adását azonban Koman az üres kapu mellé lőtte. A közönség felhördüléséről Bogdán gondoskodott, mivel csapattársai helyett az ellenfélhez passzolt, Kádár azonban gyorsan véget vetett az izgalmaknak. A 68. percben tetszetős akciót vezetett a magyar válogatott, amelyet Dzsudzsák fejezett be egy erős lövéssel, a finn védők sűrűjéből azonban az alapvonalon túlra pattant a labda. A 74. percben egyenlítettek a mezőnyfölényben játszó finnek, miután egy középre adást elsőre még nem sikerült a kapuba juttatni, de másodszorra, Pohjanpalo révén nem hibáztak. A legjobb teljesítményt nyújtó Rudolf helyére Nikolić érkezett, de a következő percekben nem a magyar csapat támadói, hanem a védelme került a középpontba: Juhász szabálytalansága után büntetőhöz jutottak a finnek, s Eremenko értékesítette a 11-est. A hajrában felébredt a magyar együttes, de a finnek keményen és jól védekeztek, és megőrizték egygólos előnyüket. A mérkőzés füttykoncerttel ért véget.

Pintér tehát vereséggel debütált, s hogy a baj nem jár egyedül, az is bizonyítja, hogy a mérkőzés előtt egy nappal Horváth Ferenc, a Győr edzője a Nemzeti Sportnak nyilatkozva kritizálta a Magyar Labdarúgó-szövetséget, mivel a vasárnapi bajnokijuk után 48 órával már ligakupa-mérkőzésen kellett pályára lépniük, kilenc (!) meghatározó játékosuk nélkül. Horváth feltette a kérdést: ilyen körülmények között hogyan lehet a ligakupát komolyan venni? A választ mindenki tudja, s csak bízhatunk abban, hogy az Eb-selejtezős mérkőzések után nem fogalmazódik meg majd hasonló kérdés a közvéleményben a Pintér vezette magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatban…

– Sajnálom, hogy veszítettünk, mert 1:0-nál voltak lehetőségeink. Jó mérkőzést játszottunk, sokkal jobban kell építkeznünk, és rá kell erőltetni az ellenfélre az akaratunkat. Volt, akivel elégedett voltam, de olyan is akadt, aki csereként állt be, de nem tudott sokat hozzátenni a játékunkhoz, s hiányzott belőle az alázat – mondta a mérkőzés után Pintér Attila.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Magyarország–Finnország 1:2 (1:0)

Győr, ETO Park, 14 ezer néző, vezette: Harkam (Ausztria). Góllövő: Rudolf a 13., illetve Pohjanpalo a 74., Eremenko (11-esből) a 84. percben.

Magyarország: Bogdán – Vanczák, Lipták, Juhász, Leandro – Varga József (Szakály P., 87.) – Lovrencsics (Gyurcsó, 52.), Sándor György (Elek Ákos, 54.), Koman (Futács, 65.), Dzsudzsák – Rudolf (Nikolić, 81.)

Finnország: Mäenpää – Arkivuo, Ojala, Moisander, Sorsa – Kolehmainen (Ring, 70.), Sparv, P. Hetemaj – Riski (Pohjanpalo, 65.), R. Eremenko – Pukki (Toivio, 87.).