2024. július 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

A nagy menekülés

Mezőkövesdi sikerével nagyot lépett a ZTE, a hétvégén jön a Fradi

Bár a címvédő és első helyen álló Ferencváros, valamint a második helyezett Fehérvár hozta a kötelezőt az OTP Bank Liga legutóbbi fordulójában, akadtak meglepetések is.

A legnagyobbat a Zalaegerszeg mutatta be, amely mindössze hatodszor nyert az idény során, harmadszor idegenben – nem is akárhol, hanem a bajnokság meglepetéscsapatának, a Mezőkövesdnek az otthonában. A hazaiaknak jóformán esélyük sem volt, a ZTE az egyszeres szerb válogatott Nikola Mitrović góljával már az eső félidőben vezetést szerzett, a 46. percben Bőle Lukács növelte az előnyt, és a Mezőkövesd csupán a 80. percben, tizenegyesből tudott szépíteni.

A ZTE jó időben szerezte a góljait, mi pedig hiába próbáltunk meg mindent, semmi sem sikerült. A játékosaim ugyanazt megtették, mint az elmúlt hetekben, így nem tudok rossz szót mondani rájuk” – nyilatkozta Kuttor Attila. A Mezőkövesd ettől függetlenül a harmadik helyen maradt, de a szakvezetőségnek azon el kellene gondolkodnia, mi lehet az oka annak, hogy a csapat a hat vereségéből négyet is a saját közönsége előtt szenvedett el. Ráadásul még csak nem is a legjobbaktól, hanem a Paks, Honvéd, Diósgyőr, ZTE négyestől.

Szombaton az utolsó helyen álló Kaposvár otthonában javíthat, és kell is, mert a másik újonc gyakorlatilag kiesett, legutóbbi 16 bajnokijából 14-et elveszített, 10 pontjával tejesen reménytelen a helyzete. Ami intő lehet, hogy legutóbb ugyancsak a 2013/14-es bajnokságban tudta legyőzni a riválist (idegenben 3:1-re, otthon 1:0-ra), de akkor ugyanígy az utolsó helyen állt és végzett.

Zalaegerszegen nagy az öröm, Márton Gábor azt mondta, amit elterveztek, azt maximálisan megpróbálták megvalósítani a játékosai. A nehéz sorozat azonban folytatódik, szombaton ugyanis a Fradi látogat Egerszegre. A két csapat és főleg a két szurkolótábor nagyon jó kapcsolatban van egymással, az sem lenne meglepetés, ha a ZTE kapna egy kis segítséget: a legjobb csapat ellen mindig fel szokták szívni magukat a zalaiak, abban pedig akár a pontszerzés is benne lehet. Mint szeptemberben, amikor a hazaiak a 88. percig vezettek, de aztán a Fradi csak megfordította a mérkőzést.

A Ferencváros a Debrecent győzte le 2:0-ra, ezzel a Loki nagyon nehéz helyzetbe került, hiszen sorozatban harmadik vereségével már csupán hárompontnyira van a kiesőzónától. Ezért aztán muszáj lesz legyőznie a Kisvárdát, amely mindössze egy ponttal gyűjtött többet nála. Bódog Tamás kinevezése óta a szabolcsi csapat jó formát mutat, a volt válogatott védő irányításával két győzelem, egy döntetlen és egy vereség a mérlege. Az elmúlt hétvégén a Paksot fogadták hazai pályán, és a hajrát megnyomva 2:0-ra győztek.

A Honvéd csúfos vereséget szenvedett pályaválasztóként a Diósgyőrtől (0:4), ezúttal Pakson kellene javítania, ahol 22 hónapja nem nyert: a hazaiak azóta háromszor is megállították (1:1, 2:0, 3:1). A kispestiek helyzetét nehezítette, hogy Giuseppe Sannino nem ülhetett le a kispadra: az olasz szakember ugyanis a koronavírus miatt ideiglenesen távol maradt mindentől, és helyét az NB III.-as gárdát irányító Pisont István vette át. „Boldog vagyok, hogy szeretett klubom kispadján tudtam bemutatkozni az NB I.-ben, de a heti munka, a keret kialakítsa, az összeállítás, a cserék túlmutattak a hatáskörömön” – nyilatkozta a szakember, célozva arra, hogy nem feltétlenül az ő kezében összpontosult minden.

A Diósgyőr az Újpestet fogadja, és lenne miért revansot vennie, hiszen a legutóbbi négy, miskolci összecsapás közül hármat is a fővárosiak nyertek meg egyaránt 2:1-re.

A forduló rangadóját Felcsúton játsszák majd, ahol a hét bajnoki óta veretlen Puskás Akadémia a Fehérvárt fogadja. A szezonbeli két mérkőzést a vendégcsapat nyerte meg: augusztus 11-én a fehérváriak Huszti Szabolcs és Futács Márkó góljaival 2:0-ra nyertek, november 23-án a Puskás Akadémia visszavágott, és a duplázó Gyurcsó Ádám vezetésével 3:1-re győzött.

A 24. forduló programja

Március 7., szombat: Paks–Honvéd (17 óra), Diósgyőr–Újpest (17), Puskás Akadémia–Fehérvár (17), Kaposvár–Mezőkövesd (17), Debrecen–Kisvárda (17), ZTE–Ferencváros (19.30)