2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Dráma minden mennyiségben

Cincinnatiban a nyolcaddöntő napja kivételesen izgalmas és eseménydús volt. Ami a szerbiai teniszezőket illeti, mindhárman továbbjutottak, tetejében ők játszották el a dráma főszerepeit, és volt még három meccs, amelyek ugyanebbe a kategóriába tartoztak. A legfontosabb tehát, hogy Novak Đoković versenyben maradt az egyetlen még hiányzó 1000-es serlegéért, hogy kellemes meglepetésre Ana Ivanović és Jelena Janković is bejutott a negyeddöntőbe, az pedig már nem számít csodának, hogy a volt világelső salakkirály, Rafael Nadal még egyszer lemaradt a zárócsatározásokról.

A drámai harcot voltaképpen csak Roger Federer, Tomáš Berdych és Serena Williams kerülték el, akik egészen könnyen jutottak a nyolc legjobb közé, szinte minden többi meccsnek volt valami külön meséje. Stan Wawrinka például csak három rövidítésben múlta felül a mezőnyben legidősebb, de szervakirálynak titulált horvát Ivo Karlovićot, Viktorija Azarenka és Belinda Benčič pedig komolyabb sérülést megelőző feladással vettek búcsút a tornától.

Đoković egészen jól kezdett, a második játszmában azonban idei leggyöngébbjét nyújtotta. A zsinórban elveszített három játék sem rázta fel, hisz a harmadikban két adogatójátékát is leadta, és 3:0-s hátrányba került. A belga David Goffin azonban mintha megijedt volna a nagy győzelem lehetőségétől, hibát hibára halmozott, Novak pedig magasabb szintre váltott, és sorozatban nyert hat játékkal zárta a meccset. Az elődöntőben tegnap este a svájci Wawrinka volt az ellenfele, aki ellen 17:4-re vezetett, s akinek mindenképpen vissza óhajtott vágni a júniusi párizsi vereségért. Ez sikerült is, hiszen Đoković 6:4, 6:1-re nyert, s szombaton az elődöntőben a Berdych–Dolgopolov mérkőzés továbbjutójával találkozik.

Jelena meccsének alakulása nagyon hasonlított Novakéra. Az első játszmát megnyerte a cseh Karolina Plíšková ellen, a másodikban nem hasonlított önmagára, a harmadikban pedig 2:5-re veszített. Ekkor kapcsolt rá, öt játékot gyűjtött be egyhuzamban és már ünnepeltethette is magát.

Ivanović az első játszmát bukta el Sloane Stephens ellen, a másodikban pedig 4:3-nál nyolc breaklabdát hagyott ki a 20 perces játékban. Érdekes, hogy ez sem szegte a kedvét, a folytatásban uralta a pályát, zsinórban hét játékot nyert, s kiharcolta a tavalyi döntő ismétlését Serena Williamsszel, akit csak egyszer, tavaly Melbourne-ben tudott legyőzni.

A három szerbiai adogatásának csütörtöki rossz minőségét tükrözi az adat, hogy közösen 27 kettős hibát követtek el, amiből Ana 11-et, Jelena 9-et, Novak pedig hetet vállalt.

Andy Murray is azt tette, amit Jelena, hisz a döntő játszmában 2:5-re állt Grigor Dimitrov ellen, meccslabdával szembesült, mégis fordítani tudott. Janković következő ellenfele, a szlovák Anna Schmiedlová is vesztésre állt, mint Novak, ő is 0:3-ról menekült sikeresen Varvara Lepcsenko ellen a döntő játszmában.