2024. szeptember 9., hétfő
TENISZ

Đoković 675. győzelme

A US Open döntője óta, tehát csaknem öt hete Novak Đoković először játszott szoros szettet. A világelsőnek a sanghaji negyeddöntő tegnapi meccsének első játszmájában az ausztrál Bernard Tomić méltó ellenfele volt, miután azonban a rövidítésben alulmaradt, Tomić a következő szettben már árnyéka sem volt önmagának, így Đoković könnyen jutott az elődöntőbe, amelyben szombaton 14 órakor a brit Andy Murray lesz az ellenfele. Đoković nemcsak a zsinórban idei 13. döntőjéért lép pályára, hanem a 20. egyéni diadalért is, hisz Murray ellen 19:9-re vezet.

Đoković pénteken pályafutása 675. ATP-meccsét nyerte, az 1000-es rangú tornákon pedig 260. alkalommal volt sikeres. Jubilált a spanyol Rafael Nadal is, aki leiskolázta a svájci Stan Wawrinkát. A svájci, amint először elveszítette az adogatást, többé nem mutatott semmilyen érdeklődést, és mintha csak arra törekedett volna, hogy minél előbb távozhasson a pályáról. Nadalnak ez volt a 300. győzelme az 1000-es tornákon. Az éllovas továbbra is Roger Federer 326 győzelemmel, Nadal a második, Đoković a harmadik helyet foglalja el. Nadal a döntőért ma a francia Jo-Wilfried Tsongával játszik, aki három szoros játszmában győzte le a dél-afrikai Kevin Andersont. Ha Nadal nyer, a ranglistán egészen megközelíti a 6. Berdychet, Tsonga pedig a döntőbe jutás révén több mint két hónap után visszajutna a legjobb tíz közé.

Bojana Jovanovski már elődöntős a tiencsini tornán. A szerb játékos a negyeddöntőben háromjátszmás nehéz meccsen győzte le a francia Kristina Mladenovićot, amivel visszavágott neki a múlt hónapban, a US Openen elszenvedett vereségért. Bojana jó játékán kívül a győzelemhez Mladenović gyöngébb adogatónapja is szükséges volt, hisz a niši származású francia teniszezőnő kilenc kettős adogatási hibát vétett. Jovanovski akár döntős is lehetne a kínai városban, hisz ma az elődöntőben a montenegrói Danka Kovinićtyal találkozik, akit nemrég a guangzhoui tornán már le tudott győzni. Bojana már 14 helyet javított a ranglistán, ha pedig Kovinićot is legyőzi, további nyolc pozícióval léphet előre. Nem lett elődöntős viszont a magyar Babos Tímea, akinek a menetelését a 3. helyen kiemelt cseh Karolína Plíšková állította meg.

Aleksandra Krunić szép eredményt jegyez Linzben, hisz bejutott a negyeddöntőbe. A pöttömnyi szerb teniszezőnő kiválóan játszott a német Mona Barthel ellen, és megérdemelten jutott tovább. A helye a legjobb száz között már biztos, s ha ma este újabb bravúrt jegyzett az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova elleni találkozón, már a 90. hely fölé jut. Krunić és Pavljucsenkova először játszanak hivatalos meccset.

A kis tornákon megritkult a magyarok létszáma, hisz tegnap Antalyában Bondár Anna és Stolmár Rebeka estek ki a negyeddöntőben. 

SANGHAJ. – A férfitorna negyeddöntőjében: Đoković–Tomić 7:6, 6:1, Nadal–Wawrinka 6:2, 6:1, Tsonga–Anderson 7:6, 5:7, 6:3, Murray–Berdych 6:1, 6:3.

HONGKONG. – A női torna negyeddöntőjében: Kerber–C. García 7:5, 6:3, Stosur–Watson 4:6, 6:3, 6:0.

LINZ. – A női torna 2. fordulójában: Flipkens–Woznaicki 6:4, 6:4, Allertova–Strýcová 7:6, 5:7, 6:4.

TIENCSIN. – A női torna negyeddöntőjében: Jovanovski–Mladenović 6:4, 4:6, 6:3, Ka. Plíšková–Babos 6:3, 6:2, A. Radwanska–Kulicskova 7:6, 6:2, Kovinić–Duan 7:5, 3:6, 6:3.

HERAKLION. – A futures negyeddöntőjében: M. Janković–Fatić 2:6, 6:2, 6:1.

ANTALYA. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Sezer–Bondár 4:6, 6:3, 6:0, Minnen–Stolmár 7:5, 6:2.

SANTA MARGHERITA. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Lukács–Kimmelmann 6:4, 6:2, Radanović–Arcidiacono 6:2, 6:4, Barzó–Tona 6:2, 6:1.