2024. szeptember 8., vasárnap

Megoldást kell találni a gondokra

Koszovó és Szerbia jó viszonya Szerbiának jövőbe tekintő érdeke

Többféle kötelező értékű megállapodási modell létezik, amivel a Belgrád és Priština közötti viszonyokat rendezni lehet – emelte ki Aleksandar Vučić államfő mai sajtótájékoztatóján. Szerinte nem szabad a problémákat szőnyeg alá söpörni, és a jelenlegi fagyos viszonyokat fenntartani.

– Tudom, hogy ezt senki nem szereti hallani, de csak így, felelősségteljes hozzáállással tekinthetünk a jövőbe – vélekedett Vučić. Hozzáfűzte, egyes országok a két Németország modelljét javasolják, mások szerint Szerbiának és Koszovónak még a megállapodás előtt rendezniük kellene a viszonyokat.

– A tangóhoz két ember kell, és arra is szükség van, hogy mások megértsék, kompromisszumra van szükség, és erre ne csak Szerbiát kötelezzék. A megállapodáshoz az kell, hogy mindkét fél egyformán legyen elégedetlen és egy kicsit elégedett – hangsúlyozta, hozzátéve, ha ezúttal sem sikerül megegyezniük, az további feleslegesen elvesztegetett időt jelent.

Vučić kitért a február 12-i és 13-i zágrábi látogatására is, és elmondta, ebben a két napban összetett és nehéz tárgyalásra számít, aminek gyógyértéke lesz, és gyümölcsözni fog.

– Az én munkám Szerbia érdekeinek a védelme, illetve hogy Horvátországgal minél jobb kapcsolatot alakítsunk ki. Párbeszédre minkét félnek szüksége van, és a két ország elnökén áll, hogy ésszerűen álljanak a horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok gondjaink megoldásához.

Szavai szerint Szerbia sokat tett a Szerbiában élő horvátok jogai kapcsán, de a Zágrábban folytatott tárgyalás egyik célja az is, hogy megtudja, milyen támogatásra van szüksége ennek a kisebbségnek.

Részletezve, milyen témában szeretne tárgyalásokat folytatni Kolinda Grabar Kitarovićtyal, Horvátország elnök asszonyával, Vučić elmondta, nehéz tárgyalás elé néznek az eltűnt személyek listája, az ingatlanjogok és a nyugdíjra való jog kapcsán.