2024. szeptember 8., vasárnap

Folynak az előkészületek Horvátországban Aleksandar Vučić szerb államfő fogadására

Horvátországba látogat holnap Aleksandar Vučić szerb államfő Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnök meghívására

A szerb elnök látogatását nagy várakozások előzik meg, ugyanis számos témát érinthetnek a felek, ami a két ország között nyitott kérdésnek számít, mint például a határkérdés, a gazdasági együttműködés vagy a két országban élő horvát és szerb nemzeti közösségek helyzete.

Vučić a holnapi hivatalos zágrábi látogatása előtt kijelentette, hogy számára a legfontosabb a béke és a stabilitás, de Szerbia nem lesz gyengébb annak érdekében, hogy valaki más elégedett legyen. Az ellene irányuló kampányra nem reagál személyesen, hiszen Szerbia és a polgárok érdekeit tartja szem előtt.

A biztonsági erők felkészültek az államfő látogatására, a rendőrök már ma is fokozott ellenőrzést tartanak Zágrábban. A szerb államfő látogatása nem mindennapos dolog, ezért a kezdetektől fogva sok problémás kérdés merült fel ezzel kapcsolatban - mondta Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter.

Szerinte a látogatás próbára teheti a toleranciát, sőt gyűlöletet is szíthat, és nem jó, hogy csoportok gyülekezhetnek azokon a helyeken, ahová az elnök is ellátogat. Elmondta, ha valaki be akarja bizonyítani, hogy jó házigazda, meg kell adnia a tiszteletet a vendégnek, és lehetővé kell tenni, hogy a látogatás békésen érjen véget.

Horvát sajtóértesülések szerint több száz biztonsági szolgálatos vigyáz majd holnap a szerb elnökre. Közöttük egyenruhás és civil rendőrök, sőt mesterlövészek is. Szinte az összes horvát biztonsági szerv mozgósítva lesz a holnapi nap folyamán.