2024. szeptember 8., vasárnap

Amerikai napilap méltatta Jeremićet

A The Wall Street Journal szerint egyedül a szerbiai jelölt értette meg, hogy mire van szüksége az ENSZ-nek

– Úgy tűnik, hogy a fiatal szerbiai, Harvardon diplomázott Vuk Jeremić az egyetlen elismerésre méltó jelölt, aki megértette, hogy az ENSZ következő főtitkára egyik központi feladatának a szervezetben jellemző bürokrácia megzabolázásának kell lennie. A szükséges reformok és az ENSZ iránti bizalom visszaállításának szempontjából Vuk Jeremić a legjobb jelölt a főtitkári tisztségre. A 41 éves Jeremić valóban fiatal, ugyanakkor nem csak harvardi diplomával dicsekedhet, hanem azzal is, hogy tagja volt a mozgalomnak, amely megfosztotta uralmától Slobodan Miloševićet, majd tisztségviselő volt a Boris Tadić vezette nyugat-orientált államhatalmi struktúrában, amely 2010-ben bocsánatot kért a srebrenicai mészárlásért. Mintha egyedül csak a szerb jelölt értené meg, hogy az ENSZ-nek menedzseri irányításra és a bürokrácia felszámolására van szüksége. Jeremić szükségét látja annak, hogy az ENSZ vezető tisztségviselői éves pénzügyi jelentést készítsenek, mivel így kerülhető el a korrupció és a visszaélés, amely Kofi Annan idejében határtalan méreteket öltött – értékelte elemző írásában a The Wall Street Journal.

Az írás folytatásában a napilap sorra vette a befutónak számító jelölteket. Elsőként António Guterrest, Portugália valamikori miniszterelnökét, az ENSZ volt menekültügyi főbiztosát vette górcső alá. A lap értesülései szerint Guterres Vlagyimir Putyin orosz államfő támogatását élvezi. Arra is kitértek az elemzésben, hogy a portugál politikus korábban visszaélt főbiztosi pozíciójával.

A kelet-európai jelöltek közül Miroslav Lajčak szlovák külügyminiszter az egyik legesélyesebb: korábban már Csehszlovákia külügyminisztereként megismerkedett a nemzetközi viszonyokkal, valamint a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetben doktorált.

Oroszország másik támogatottja a bolgár Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, aki tavaly részt vett Moszkvában Győzelem Napja alkalmából szervezett hagyományos katonai felvonuláson, amelyet akkor szinte az összes nyugati ország politikusa bojkottált. Bokovát korábban a legesélyesebb jelöltként emlegették, az utolsó szavazás alkalmával azonban a negyedik helyről az ötödikre esett vissza. Az USA szintén egy hölgyet, Susana Malcorrát, Argentína külügyminiszterét támogatja, ellene azonban szintén egy visszaélési botrány szól, írja a The Wall Street Journal.