2024. szeptember 11., szerda

„Ha referendum, akkor jönnek a szankciók”

A bosznia-hercegovinai állampolgárok számára öt szerbiai településen is megszervezik a népszavazást

Valentin Incko, az ENSZ bosznia-hercegovinai különmegbízottja bejelentette, hogy ha a Boszniai Szerb Köztársaságban vasárnap valóban megtartják a népszavazást, akkor az entitás politikai vezetőinek, illetve azoknak, akik a népszavazás megszervezésével bűncselekményt követtek el, szankciókkal kell számolniuk.

– Legalábbis ez az én véleményem, szerintem lehetőség van a szankciók foganatosítására. Először persze a béke végrehajtásával megbízott tanáccsal is egyeztetnem kell minderről. A tanács eddig nem mutatott hajlandóságot a büntetésekre, ugyanakkor mind több tagtól hallom, hogy ez nem mehet így tovább, valamit tenni kell. A referendummal a Boszniai Szerb Köztársaság megsérti a Daytoni békemegállapodást, hiszen nem tartja tiszteletben egy daytoni intézmény döntését. Ez az intézmény az alkotmánybíróság – érvelt Incko.

Közben a Milorad Dodik elnök vezette entitásban semmi jele annak, hogy hajlandóak lennének elállni a népszavazástól. Állítólag minden készen áll arra, hogy vasárnap reggel hét és este hét óra között a polgárok az urnák elé járulhassanak. A java részt szerb lakosságnak arról kell döntenie, hogy január 9-ről a jövőben is az államiság napjaként kívánnak-e megemlékezni. A Boszniai Szerb Köztársaságban már eddig is ezen a napon ünnepelték az államiság napját, csak nem hivatalosan.

Szerbiában öt településen, Szabadkán, Nagybecskereken, Újvidéken, Pancsován és Belgrádban is szavazhatnak az arra jogosult állampolgárok.