2024. szeptember 2., hétfő
VÁLASZTÁSOK 2020

Még egy köztársasági lista

A Levijatan Mozgalom listája a 21.

Tegnap még úgy tűnt, hogy a Köztársasági Választási Bizottság véglegesítette a köztársasági jelöltlistákat, késő esti ülésén mégis elfogadta a Levijatan Mozgalom – Szerbiáért élek elnevezésű lista által benyújtott panaszt, és érvényesítette, így ezzel 21-re nőtt a jelöltlisták száma.

A Köztársasági Választási Bizottság indoklás nélkül tette közzé, hogy miért tartotta érvénytelennek a Levijatan Mozgalom jelöltlistáját, amit a mozgalom június 5-én nyújtott be a bizottsághoz. A szavazás szabályosságát ellenőrző civil szervezet, a CRTA és a CESID Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ jelentései szerint azonban kiderült, az említett lista érvénytelenítésére azért került sor, mert a mozgalom jelöltlistája nem gyűjtött be kellő számú támogató aláírást. A CRTA ezt követően a szervezet közösségi oldalán tette közzé, hogy a mozgalom időközben további 3932 támogató aláírást nyújtott be, így a CESID adatai szerint a Levijatan jelöltlistáját 10 847 személy támogatta.

Mivel tízezer támogató aláírásra van szüksége egy-egy jelöltlistának, ezt követően a Köztársasági Választási Bizottság már kénytelen volt kihirdetni az egyébként az állatok jogaiért sok esetben szélsőséges módszerekkel küzdő mozgalom listáját is, amely további 20 ellenindulóval együtt így szintén részt vesz a parlamenti választásokon.

A jelöltlistáknak ahhoz, hogy mandátumot szerezzenek a köztársasági parlamentben, a szavazatok 3 százalékát kell megszerezniük június 21-én, a választások napján, amikor a köztársasági parlamenti választásokkal egyidejűleg tartják a tartományi és a helyhatósági választásokat is.

Egyes pártok, így a Szerbiáért Szövetség, valamint a Nem adjuk Belgrádot kezdeményezés, a Kraljevói Helyi Front polgári csoportosulás bojkottra ösztönzi a szavazópolgárokat, csakúgy, mint a Demokrata Párt, a Szabadság és Igazságosság Pártja, a Dveri és a Néppárt is. Ám ezek a pártok és polgári csoportosulások az egyenlőtlen választási esélyek miatt nem kívánnak részt venni a választásokon helyi szinten, így Belgrád Vračar községében, illetve Šabacon indítottak jelöltlistát, vagyis részt vesznek a helyhatósági választásokon.