2024. szeptember 2., hétfő
VÁLASZTÁSOK 2020

Fejlesztéseket a magyarlakta településekre

Lasanc Vilmos: Meg kell akadályoznunk a fiatalok elvándorlását

A Vajdasági Magyar Szövetség szécsányi önkormányzati listavezetője, Lasanc Vilmos 1996-ban született, Nezsényben él. Mezőgazdasági technikus a végzettsége, jelenleg mezőgazdasági termelő. A VMSZ nezsényi helyi szervezetének alelnöke.

– A VMSZ-nek csak néhány éve vagyok a tagja, mivel még aránylag fiatal vagyok. Azonban a VMSZ községi és helyi szervezetének felkérését nem tudtam visszautasítani, mivel itt a szórványok szórványában is vállalni és képviselni kell a magyarságunkat. Számomra ez egy bátor kihívás, és remélem, nem fognak bennem csalódni. Nagyon fontos volt, hogy felvállaljuk az itteni magyarság képviseletét is, mert csak úgy tudunk érvényesülni és harcolni a magyarságért, ha ott vagyunk, ahol döntenek a kisebbségi sorsunkról is.

Milyen a szécsányi lista?

– Az önkormányzati választásokon indultunk már négy évvel ezelőtt is, de akkor sajnos nem kerültünk be az önkormányzatba, csak 20-30 szavazaton múlott. Úgy gondolom, most jobban felkészültünk a választásokra. Olyan egyharmados listát állítottunk össze, nyolc jelölttel, amelyen nemcsak Nezsényből (ahol legtöbb a magyar), hanem Bókáról és Módosról (itt szintén még élnek magyarok) is vannak közösségileg elkötelezett jelöltek. Köztük vannak egyetemi végzettségűek, gyári munkások, mezőgazdasági termelők, nyugdíjasok, és megfelelő arányban vannak képviselve a nők is. Az önkormányzati választásokon összesen 7 párt indul, ebből csak a mi listánk a magyar, a többi listán nem szerepelnek magyar nemzetiségűek. Ezért is egyedül csak mi, a VMSZ tudja felvállalni az itteni magyarság képviseletét. A listánk a 4-es sorszám alatt szerepel, ugyanúgy, mint a köztársasági és a tartományi listánk is.

Milyen célokat szeretne elérni?

– A célunk elsősorban az, hogy bekerüljünk a szécsányi önkormányzatba, legalább egy tanácsnokkal, és ezáltal képviseljük az itteni magyarságot. Mint kisebbségi párt, szeretnénk ráhatással lenni a kisebbségi dolgainkra, elsősorban a művelődés és az oktatás terén, de szeretnénk elérni azt is, hogy azok a települések is megfelelő fejlesztésekben részesüljenek, amelyeken még élnek magyarok. Az elvándorlás, főleg a fiatalok elvándorlása, itt is érezhető, és ezt kellene megakadályoznunk.

Az elmúlt négy év során azonban már tettek az itteni magyarságért. Mit emelne ki ezek közül?

– Az elmúlt négy évben a VMSZ közbenjárásának köszönhetően mi sem maradtunk ki a támogatásokból. Mintegy 27 millió dinár (230 ezer euró) fejlesztési támogatás érkezett anyaországi forrásokból. Azelőtt semmilyen támogatást nem kapott az itteni szórványmagyarság. A magyar anyanyelven való tanulás szempontjából a legfontosabb az volt, hogy több évtized után újból van Nezsényben magyar nyelvű óvodai csoport, magyar óvónővel. Ez biztosítja egyben az utánpótlást is a magyar nyelven folyó oktatáshoz. Jelenleg egy összevont osztályunk van elsőtől negyedik osztályig, de az a legfontosabb, hogy van. Az iskola és a templom ugyanis a legfontosabb, hogy továbbra is megőrizzük a magyarságunkat. Az MNT és az anyaország támogatásával felépült egy külön óvodai szárny a magyar csoportnak, az udvaron játszótérrel. Az új parókia felépítése is fontos volt a nezsényi magyarság szempontjából, hisz ez egyben az itteni magyarság társadalmi-kulturális találkozóhelye is. A legnagyobb támogatás azonban a Prosperitati Alapítvány gazdasági támogatása volt mintegy 20 millió dinár értékben (170 ezer euró), ami 14 sikeres mezőgazdasági pályázatot jelent.

Milyen problémák megoldását tartja kiemelten fontosnak a magyarok lakta településeken?

– Szeretnénk érvényt szerezni érdekvédelmi képviseletünknek, elsősorban is az anyanyelvű nevelés és oktatás, a kultúra (Nezsényben működik magyar kultúregyesület és anyanyelvápolás is folyik) és a hivatalos nyelvhasználat terén. A művelődési élet fellendítésének és hagyományaink megőrzésének külön jelentősége van. A legnagyobb figyelmet azonban a gazdasági fejlesztésekre szeretnénk fordítani. Kis magyar közösségünk számára is olyan környezetet kell kialakítani, ahol otthon érezzük magunkat. Igaz, kevesen vagyunk, de azért a harcot nem adjuk fel és mindent megteszünk identitásunk megőrzése és itt maradásunk érdekében.

Milyen fejlesztésekre lenne szükség?

– Terveink között szerepel a nezsényi iskola épületének a felújítása. Ezenkívül szintén Nezsényben, de Bókán és Módoson is szükség van a katolikus templomok felújítására, Nezsényben a művelődési háznak a felújítása is fontos lenne, ezenkívül elengedhetetlenek az infrastrukturális fejlesztések, elsősorban az úthálózatok felújítása. A mezőgazdaság további fejlesztése azonban a legfontosabb, hisz a magyarság legnagyobb része mezőgazdaságból él. Ezt elsősorban a Prosperitati Alapítvány további pályázatai, az anyaországi támogatás által szeretnénk megvalósítani. Új munkahelyek létrehozására is szükség van, hogy a fiatalokat itthon tudjuk tartani.

Miért fontos a magyar érdekképviselet jelenléte az önkormányzatban?

– Eddig, mint mondtam is, nem voltunk jelen az önkormányzatban, és nem is tudtunk kihatni a magyarságot érintő, de semmilyen más dologra sem, és nemigen kérték ki a véleményünket semmiről. Érezzük is annak hátrányát, hogy nem voltunk jelen a községben. Ez nem jó, és ezért szeretnénk ezen változtatni. A szórványban is ott a helyünk az önkormányzatban. Az itteni magyarságnak is meg kell adni a lehetőséget, hogy tudjuk őket támogatni, tudjunk nekik segíteni. Összeköttetés lehetnénk egyben a tartományi, köztársasági képviselőink és tisztségviselőink, de az MNT és az anyaország felé is. A magyar érdekeket egyedül csak mi, a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai tudjuk képviselni. Ezért fontos, hogy a választópolgáraink minél többen elmenjenek szavazni, és ránk adják a voksukat. Ha bekerülünk az önkormányzatba, amit nagyon remélünk, szeretnénk a hatalmi többség része lenni, hogy döntéshozatali helyzetbe kerülhessünk.