2024. szeptember 2., hétfő

Vučić telefonon tárgyalt Putyinnal

Telefonon tárgyalt ma Aleksandar Vučić köztársasági elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A szerb államfő köszönetet mondott Putyinnak, amiért alig egy hónappal legutóbbi beszélgetésük után ismét alkalom nyílt a kétoldalú viszonyokat, illetve a nemzetközi helyzetet is érintő tárgyalásra.

A hivatalos közlemény szerint Vučić megköszönte, ahogy az orosz elnök meghívta őt a június 24-én esedékes moszkvai Győzelmi Ünnepségre. Kiemelte, nagy megtiszteltetés, hogy részt vehet a fasizmus felett aratott győzelem 75. évfordulóján, és büszkeségre ad okot, hogy a szerb és az orosz nép a második világháborúban egyazon oldalon állt. – Nincs fontosabb feladat, mint emlékezni a történelemre és a háborúra, amely szabadságot és békét hozott el - mondta a szerb elnök.

A két elnök a regionális kérdésekről is szót ejtett, legtöbbet Koszovóról, illetve a helyzet nemzetközi megítéléséről. Putyin elmondta, a szerb elnökkel Moszkvában személyesen is tárgyalni fog a kérdésről, ugyanakkor arról biztosított, hogy Oroszország támogatja Szerbiát. Vučić ismételten megköszönte Putyinnak Oroszország nemzetközi színtéren is bizonyított támogatását.

Putyin megerősítette, hogy részt fog venni a Szent Száva templomhoz kapcsolódó állami ünnepségen, és támogatja Szerbiát, ahogyan a szerb pravoszláv egyházat is. Vučić megtisztelőnek nevezte, hogy a jövőben újra vendégül láthatja Putyint, főleg annak fényében, hogy Oroszország milyen nagy segítséget nyújtott a legnagyobb szerbiai pravoszláv templom létrehozásában.

A szerb elnök arra is rámutatott, örömmel várja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a héten. – Megerősíti a közeli baráti és stratégiai kapcsolatunkat a tény, hogy az orosz diplomácia vezetője a koronavírus-járvány után a mi országunkba fog először ellátogatni – emelte ki Vučić. Elmondta, Lavrovval a szerb-orosz gazdasági és politikai kapcsolatokról fognak tárgyalni, ahogyan a világ legfontosabb aktuális ügyeiről is szót ejtenek majd.

Putyin elnök végezetül sok sikert kívánt szerb kollégájának az elkövetkezendő választásokon.