2024. szeptember 2., hétfő

A gazdaság nem nemzetiségi kérdés

A VMSZ másodszor ismertette választási programját Belgrádban

A magyar és a szerb kormány utolsó előtti együttes ülésén az a megállapodás született, hogy Magyarország a Prosperitati Alapítvány gazdaságélénkítő programján kívül Közép-Szerbia felé is nyisson. Ezt az elképzelést a szerb állam pozitívan fogadta és jelenleg a Nyugat-Balkánt érintő alapon keresztül, amely Közép-Szerbiát is célozza többek között, jogi személyek, vállalatok, cégek pályázhatnak bizonyos eszközökre – emelte ki Juhász Attila, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségének tagja a párt kampányrendezvényén, programismertetésén, amire Belgrádban már második alkalommal került sor.

Juhász Attila, Pintér Anna-Mária és Nebojša Marjanović (Miklós Hajnalka felvétele)

Juhász Attila, Pintér Anna-Mária és Nebojša Marjanović (Miklós Hajnalka felvétele)

Mint a pártrendezvényen elhangzott, Belgrádban is élnek kettős állampolgárságú polgárok, és jogosan vetődik fel a kérdés, hogy a Prosperitati Alapítványnak mik a tervei Vajdaságtól délre. Juhász Attila elmondta, erre a célra már alapok állnak rendelkezésre, ám a rendelkezésre álló alap számos gazdasági ágazatot felölel és már vannak olyan projektumok, amelyeknek a megvalósítása megkezdődött. Kiemelte, mindkét állam kormánya azon munkálkosdik, hogy a gazdaság együttesen fejlődhessen.

A Vajdasági Magyar Szövetség ugyan kisebbségi párt, mégis a programja nem csak ezt a kisebbséget érinti, és mint arra Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke rámutatott, a gazdasági fejlődés, a jólét megteremtése iránt a többségi nemzet is érdeklődik. Ezért is olyan nagy az érdeklődés a Prosperiteti Alapítvány tervei iránt, de más projektek iránt, az infrastrukturális beruházás iránt is jelentős érdeklődés mutatkozott.

A programról nagyobb léptekben Pintér Anna-Mária, a párt elnökségi tagja számolt be. Kiemelte, elsődleges céljuk a politikai jelenlét megerősítése elsősorban a magyarlakta településeken, de a szórványban is, tartományi és köztársasági szinten, majd rámutatott azokra a kulcsfontosságú infrastrukturális projektumokra, amelyek nagy jelentőséggel bírnak, mint a Belgrád–Budapest gyorsvasút, a Szeged és Szabadka közötti vasút, a szabadkai Népszínház, valamint a palicsi élményfürdő megépítésére. A jelenlevő polgárok kérdésére válaszolva pedig elmondta, a sportra is nagy hangsúlyt fektet a VMSZ, így több sportágat is megcélzott, vagyis úszó- és vízilabda-akadémiát terveznek alapítani Zentán, hokiakadémiát Szabadkán, az evezésre is nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni Palicson, Adán a kézilabdára, Csóka és Zenta kapcsán pedig az asztaliteniszre kívánnak fókuszálni.