2024. szeptember 2., hétfő

Aszfaltoznak Kukulovcen

A médiának köszönhetően új utat kapnak annak a dél-szerbiai falunak a lakói, akik nemrég bejelentették, bojkottálják a választást, mert az előző alkalmával tett igéreteket sem teljesítették

Megkezdődött a Leskovac melletti, dél-szerbiai Kukulovce falun áthaladó 2,5 kilométeres út aszfaltozása. A falu azzal került a figyelem középpontjába, hogy lakosai a múlt héten bejelentették: a 2017-es választások előtt tett igéretek be nem tartása miatt az egész falu bojkottálni fogja a június 21-ei választást. Noha a helyi utak karbantartása a községek és városok hatáskörébe tartozik, Kukulovce esetében sebtében a Putevi Srbije vonult ki – jelenti a Južne vesti.

Emlékeztetőül mondjuk el, hogy a kukulovceiek falugyűlésen határoztak úgy, nem vesznek részt a június 21-ei köztársasági parlamenti és helyhatósági választásokon, mivel a legutóbbi, 2017-es választásokon tett igéretekből a Szerb Haladó Párt vezette Leskovac önkormányzata egyet sem teljesített,  pedig voksukat nekik ajándékozták. Az előző választáson a 298 fős településen az Aleksandar Vučić vezette Szerb Haladó Párt megszerezte a szavazatok 95,67 százalékát, ami sajátos rekord volt 2017-ben.

A falubeliek állítása szerint a haladók három évvel ezelőtt megígérték, hogy kiaszfaltozzák az utcákat, utcai világítást és egészséges ivóvizet biztosítanak, játszóteret, csatornahálózatot építenek, azonban mindebből nem lett semmi. Úgy érzik, félrevezették őket, ezért az egész falu bojkottálni fogja az előttünk álló választást.

A legújabb hírek szerint Goran Cvetanović Leskovac polgármestere ellátogatott a faluba Zoran Drobnjakkal, a Putevi Srbije igazgatójával, és megígérték, hogy az aszfaltozással június 21-éig elkészülnek. Az igéret után megérkeztek a gépek is a faluba, és megkezdődött a 2017-es igéret megvalósítása. A polgármester azt is kijelentette, hogy az aszfaltozásnak semmi köze a választási kampányhoz.

A helybeliek egy része ezek után úgy véli, mégis kimegy a választásra, mások azonban elégedetlenkednek ezzel az eljárással. Nenad Mitrović helybeli lakos szerint az aszfaltozásból semmi sem lett volna, ha a média nem kapja fel az ügyet. Mint mondta, az aszfaltozást Leskovac és Szerbia polgárai, valamint a média tették lehetővé. Ez így megalázó, nem más, mint zsarolás.