2024. szeptember 2., hétfő

Mától kampánycsend

Vasárnap döntünk a többpártrendszer tizenkettedik parlamenti összetételéről

A hétvégén tartják a köztársasági, a tartományi és a helyhatósági választásokat, de azt megelőzően tegnap éjféltől hatályba lépett a kampánycsend, ami egészen vasárnapig, a választóhelyek bezárásáig, vagyis este 8 óráig tart. Ez alatt az idő alatt tilos a választási propaganda terjesztése, politikai összejövetelek megtartása, vagy a választási eredmények megjelentetése. Két napot kapnak a választópolgárok, hogy összegezzék a hallottakat, és lelkiismeretük, szimpátiájuk, valamint a legjobb belátásuk szerint hozzák meg döntésüket.

Fotó: Ótos András (archív)

Fotó: Ótos András (archív)

A hatályban levő törvények szerint a kampánycsend idején tilos a választóhelytől 50 méteres körzetben a választásokon induló pártok, politikai és polgári csoportosulások jelképeinek kifüggesztése, és a választáson indulók választási ismertetőinek, röplapjainak osztogatása is. A választások napján arról viszont lehet jelentést tenni, hogy reggel 7 és este 8 óra között a listák jelöltje vagy listavezetők hol adták le a voksukat, nyilatkozataik azonban már nem közölhetők a médiában.

A kampánycsend idején a média csak arról informálhatja a választópolgárokat, hogy hol és miként szavazhatnak a polgárok.

Habár a sajtó, a rádió és a televízió nem terjeszthet a kampánycsend idején választási propagandát, sőt még a saját online platformjaikon sem, a kampány a korábbi évek tapasztalatira alapozva várhatóan a közösségi oldalakon, így a Facebookon, a Twitteren és a YouTube-on megerősödik majd, ugyanis az állami intézmények még mindig nem rendelkeznek olyan mechanizmusokkal, amelyek ezeket a tevékenységeket korlátoznák.

A Köztársasági Választási Bizottság jelentése szerint június 21-én, vagyis vasárnap 6.583.665 polgár szavazhat, és mintegy 8386 választóhelyen várják a választópolgárokat. A többpártrendszerben (1991 óta) Szerbia területén ez lesz köztársasági szinten a tizenkettedik választás. Ezúttal összesen 21 lista jelöltette magát, amelyen a pártok önállóan vagy koalícióban szerepelnek. Mindegyik célja, hogy bekerüljön a 250 mandátumot számláló parlamentbe, ehhez viszont el kell érniük a 3 százalékos választási küszöböt. A köztársasági jelöltek listáját a rózsaszín papíron találják a polgárok.

Vajdaságban 1992 óta ez lesz a tizenegyedik tartományi választás, azzal, hogy 1992 és 2000 között ötször kellett a tartomány polgárainak az urnák elé járulniuk. Az akkor érvényes abszolút többségi választási rendszert csak 2004-ben módosították, így a 120 mandátumra a tartományi képviselőházban 60 képviselőt részarányos, 60 képviselőt pedig a többségi rendszer szerint választották meg, így minden község rendelkezett legalább egy képviselővel. Ám 2014-től már részarányosan, a köztársasági és helyhatósági választásokhoz hasonlóan folynak a választások itt is.

Ezúttal vasárnap 1,7 millió polgár adhatja le szavazatát a tartományi szinten induló 9 jelöltlista valamelyikére. A szavazólapokat, amelyek világoskék színűek lesznek, több nyelven nyomtatják ki, hiszen a tartomány területén 25 kisebbség él, és 6 nyelv van a szerb nyelv mellett hivatalos használatban. Így önkormányzattól függően, vagyis ahány nyelv van hivatalos használatban egy, kettő, három, négy, vagy öt nyelven történik a szavazólapok nyomtatása.

A kampánycsend megkezdése egyébként országoktól függően változik. Horvátországban, illetve Oroszországban is 24 órával a választások megkezdése előtt lép életbe a kampánycsend, csakúgy mint Bosznia-Hercegovinában és Bulgáriában is. Szlovénia 7 nappal korábban elrendeli, Szerbiához hasonlóan pedig Románia és Montenegró is két nappal a választások előtt lép a kampánycsend időszakába.

Magyarországon, Olaszországban és Észak-Macedóniában csak a választások napján van kampánycsend, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Hollandiában és Svájcban pedig még akkor sem.

Az idei választások szigorított egészségügyi eljárás mellett zajlanak. A választási bizottságok tagjai, és azok, akik figyelemmel követik a választások menetét, kötelesek maszkot és kesztyűt viselni. A választópolgárok is viselhetnek maszkot, de ha nincs sajátjuk, a választóhelyen is kaphatnak, ha igényt tartanak rá – emelte ki tegnap Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár. Hozzátette, mindenki ügyeljen arra, hogy a szavazás, vagyis a voksok leadása ne tartson sokáig, így a fertőzés veszélye is kisebb. Ennek ellenére arra kérte a polgárokat, vegyék igénybe a rendelkezésre álló időt reggeltől estig, hogy ne alakuljon ki tömeg a választóhelyek előtt.